Kedves Családtagok! Rokonok!
Szépkorú Társaim!
Barátok!  Ismerősök!

1./ Örömmel tájékoztatlak  Benneteket/Önöket, hogy az elmúlt napokban - 2020. 03. 31. és 04 01. napokon fontos dolgok történtek a közös munkánk eredményeképpen. Két teljesen új képzési tematikát dolgoztunk ki és indítottuk első útjára Miskolcon, a régióban, de országosan is. A két újonnan "Alapított" képzés az "EduSenor Karantén Képzési Program és a MARADJ OTTHON MOZGALOM keretei között jött létre, melyeket reményeink szerint szeretnénk folytatni a javasolt témák és a nagyobb választék érdekében is.
2./ Mindkét tematika meghirdetése  - jelentkeztetése - megtörtént elég széles körben! Az eddigi képzési tematikáink:
I. "Az Idősödés és az időskor megélésének művészete - XXI. század harmadik évtizedében - karantén körülmények között". 2020. 04. 01-én 17 fővel megkezdte működését. A jelentkezés idejét - többek kérésére meghosszabbítottuk az első "Beszámoló" megküldéséig: 2020. 04. 14-ig.
II. "Maradj Otthon- De mégis mozdulj ki, utazz velünk a virtuális világba". A képzési tematikát az EuroMiskolc Travel Utazási Iroda Vezetőjével és Munkatársaival dolgoztuk ki.
2020. 04. 01-én  meghirdettük és várjuk a jelentkezéseket 2020. 04. 15-ig, az első "Beszámoló" megküldéséig.
Az EduSenior Karantén Képzési Program és a két fenti képzési tematika elérhető a: www.harmadikkoregyeteme.hu honlapunkon. Jelentkezési lap nem készült, a jelentkezés adatai a tematikákban megtalálhatóak.
3./ Szeretném megosztani időskorú Társaimmal, de minden korosztályt képviselőivel a "beiskolázás" - jelentkezés - jó néhány személyes (telefonon érkezett) és e-mailon, vagy Messengeren leírt gondolatait. Talán úgy fogalmazhatnám meg összefoglalóan, hogy a "koronavírus" következményei átírták  részben az időskorú emberek egy részének - az aktívaknak, tevékenykedőknek  elsősorban - a korábbi "családon belüli és kívüli szerepeiket". Ahogy egy betelefonáló jelezte: "felértékelődtünk Laci bácsi! Megnőtt az ázsiónk!" Miért is? Válaszok: "Itthon a család apraja, nagyja, pedagógus gyerekeim megnyitották a digitális iskoláikat két gépen, az unokák meg a tanulási helyeiket - laptopok - teremtették meg. Innentől Én bevásárolok, főzök, segítek az unokáknak a tanulásban, feladat lapok készítésében, közben még ebédet főzök, kisebb takarítást is elvégzem s mivel családi házban lakunk, még a kertben is dolgozgatok. "Korábban hogy volt?" Elmentek reggel munkába, meg iskolába és délután hazajöttek, addig én szép lassan elvégeztem, amire megkértek". Mivel lett most több? "Napközbeni kávé főzéssel, a korábbi egy-két étkezés helyett egész napi ellátás, unokák egész napi foglalkoztatásukkal, bevásárlásokkal (korábban meghozták a gyerekek)."De! Szívesen csinálom, csak azt sajnálom, hogy tanulni nem marad időm, mert kora este bedőlök az ágyba, hogy az "Otthoni" munkaidő előtt meg legyen a család reggelije!" Ilyen és hasonló beszélgetés jó néhány lezajlott az elmúlt napokban, hetekben. Még egyet, amit lejegyeztem - gyorsan: "Jaj, Laci bácsi! Rohanok az unokákért, mert a szülőket behívták a multiba rendkívüli munkára és ez hosszú ideig tart. Sajnálom, de most nem tudok menni a képzésre!" Igen! Megjelentek a "rohanó Nagyik!"
Még szeretnék idézni az írásban is megküldött - gyakran rettentően restellt magyarázkodásokból - melyek lényege nagyon hasonlítanak az előzőekhez:
- "Ma is 3 unokámmal tanulok meg holnap is, meg azután is. Anyukájuk dolgozik. Aztán meg vagy velük vagy egyedül boltok, bevásárlás - korlátozott időben - főzés, na meg még ami jön. Majd ősszel folytatjuk!"
- "Most éppen rohanok a boltba - időre - aztán az unokákhoz rohanok, hazafelé már csak lassan tudok menni. Most nincs időm, pedig tetszenek a megadott témák!"
- "Sajnálom a hasznos és érdekes kezdeményezést, a Maradj Otthon Mozgalom keretei között, de a képzésre most nem tudok jelentkezni. Még annyi időm sincs, mint régen, a vírus előtt, a "normál időkben". "Bocsánat Laci bácsi". Majd ősszel!
- Egy Nagyapa telefonjából: "Laci bácsi! Több évet jártam a Szépkorúak Akadémiájára a Miskolci Egyetemen. Sokat tanultam, bővítettem tudásom, ismerkedtem, bővítettem baráti köröm - azóta is tartjuk a kapcsolatot. Hiányzik a péntek 13 óra, hogy készüljünk feleségemmel, mert régóta megszoktuk, hogy az "iskolába" rendesen kell felöltözni és kinézni. Jó lett volna ez a kis képzés, meg olvasgatás, de most nem megy". Átváltottunk Feleségemmel együtt új szerepekre a családban. Én - röviden - száguldó taxis beszerző és családi ügyintéző lettem- szinte egész nap ide-oda vezetek. Feleségem átvette a két gyermekünk családjának is a teljes "élelmezését". Hol itt, hol ott főz a "Home Office" üzemmódban. Na, majd ősztől bepótoljuk ezt a félévet!
- "Együtt lakunk a lányomékkal. Mindkettő pedagógus. Egész nap tanítanak. Enyém a 4,5 éves unoka. Na, mellette meg a háztartás mellett nincs időm még "érdekes dolgokat" olvasni. Majd jövőre, ha lehet, személyesen is találkozni"
- Megszületett egy új  szóösszetétel is egy Nagyi és Kis Unokája között, idézem: "Te nem is Nagyi vagy, hanem multifunkcionális Nagyi!"
- "Az EduSenior szuper lehetőség. Köszönet az alapítónak! De!!! Most is rohanok a városban, mert jönnek az unokák, három is. Együtt tanulunk, ha úgy alakul, még itt is alszanak.
- Igen! Mi idősek színesen és változatosan is élünk a karanténban. De! Mint egy telefonáló - 3 unokás Nagyi - mondta: "Régen is helyt álltunk, most is tartjuk a frontot. Istennek hála, hogy még jól bírjuk magunkat!"
- S végül még egyet engedtessék meg, mert sajnos lesz még több is. Telefon: "Laci bácsi! Sajnálom! Sajnálom! De most nem tudok jelentkezni az EduSenior képzésre! A fiam és családja - feleség meg két gyerek - hazaköltöztek, mert megszűnt a cégük. Mi egy kis településen lakunk az Őseink házában. Elférünk, de igen szűkösen! A Fiam meg a felesége azonnal munkát mentek keresni, meg intézték a hivatalos dolgaikat, Itt maradt egy iskolás és egy óvodás unoka. Egyikkel tanulók - ha tudok, mert azért az internet nem teljesen az én világom, a másikkal rajzolok, építünk, na meg a tyúkokat etetjük, vagy éppen a kertben segít ültetni, ha süt a nap. Ja! Majd elfelejtettem, még főzök is ötünkre. Nem lesz könnyű, de megoldjuk, mert mi család szerető emberek vagyunk, na meg jön a tavasz is, meg csak sikerül a "gyerekeknek" elhelyezkedniük.
- S mikor mindezeket a "mai életképeket" lejegyeztem, még a hét elején (03. 31.), jött egy régi-régi pszichológus barátom telefonja, aki valahogy olvasta  eddigi "leveleim" és volt véleménye, amit elmondott. Hadd ne ismételjem sok-sok kedves szavait az idősekért tett "levelezésemért". Őszintén! Jól esett. Ennyit az elismerésekről. Végén mondott viszont néhány kemény szakmai gondolatot, melyeket - szakmai tiszteletem jeléül, de meggondolásra ajánlva is -leírok ide, mintegy megörökítve Barátom szakmai - emberi üzenetét ebben a "koronavírusos, karanténos, maradj otthon, korlátozott kijárásos" helyzetben az idős emberek érdekében és mindenki érdekében:
"Ne engedjük el! Ne engedjétek el az idős emberek kezét, főleg a karantén - az "egyedül lét, a bezártság" idején!"
"A Maradj Otthon Mozgalom keretei között is keressétek az idős emberekkel a személyes - telefon, e-mail, stb - kapcsolatokat. Főleg beszélgessetek velük - lehetőleg mindennap!"
"Az egyedüllét, a magány, a bezártság az idős emberek egyik "leggonoszabb vírusa, még normális életvitelben is!"
Most jöjjenek azok az információk, akik akarnak, van lehetőségük és elszántságuk a tanulásra és jelentkeztek, jelentkeznek.
Most jöjjenek azok az időskorú Társaink, akik akarnak, van lehetőségük és szeretnek tanulni, szívesen vesznek részt az "EduSenior Karantén Képzési Programjainkban - véleményük, javaslataik összegezve, röviden:
Kezdeném a "felezőkkel". Mit is jelent konkrétan a mi esetünkben a "felező" szócska? Egy telefonáló rövid gondolata: "Laci bácsi! Okosnak tartom, amit kaptunk anyagokatSzeretek olvasni, kíváncsi is vagyok "magunkra" (az idős korra). Elolvasom, amit meg tudok nyitni a gépemen. De egyet nem vállalok, hogy erről írjak. Őszinte leszek, mindig is utáltam fogalmazni, beszélni róla azt igen. Úgy, hogy én megfelezem. Többen is tették!
- Mint már többször jeleztem, egyre több az igény a már említett "EduSenior Karantén Képzési Programunkon" belüli újabb tematikák iránti érdeklődés. Továbbra is keressük a "főzőcske, de okosan" és a "kártya", "sakk" játékok hozzáértő szakmai koordinálóinak jelentkezését, hogy elkészíthessük a "tanulási-játék tematikát" - Többen is jelezték, hogy egyedül élnek és jó lenne olyan tanulási forma kialakítása a karantén idejére, amely lehetővé teszi a 2-3 nyugdíjas társ közös munkáját, pl.: számítógépen keresztül.
Szeretném megjegyezni, hogy mindkét jelenlegi meghirdetett tanulási témákban ez a módszer megvalósítható, kértem - de még nem kaptam meg a - jelenleg már 18 fő az Idősödés művészete .... c. képzésre jelentkezők hozzájárulását,  hogy egy aktuális névsort az e-mail elérhetőségeikkel közre bocsássak. Kérem, küldjék meg hozzájárulásukat és találjanak egymásra!
- A tanulni vágyók - további tematikák tervezése érdekében - felvetették, hogy olyan idős társunk, aki korábban, pl.: szakköröket vezetett, vagy valamilyen hobbija volt/van, vagy egyszerűen csak többlet ismerete van egy szakmai területen, melyet úgy érzi át tudna adni másoknak is, akik hasonló érdeklődésűek. Ilyen Társaink jelentkezését is várom! Pl.: festészet, kézművességek, irodalom, természetvédelem, viaszfestés, fafaragás, kertészet, stb. - stb.
- Többen szeretnék, ha valamilyen számítógépes képzésre is sor kerülhetne. Reméljük ez a kérés rövidesen megoldódik! További kérdés, hogy vidéken fogható lesz-e az adás?
 - A Szabadegyetem (Kazincbarcika) több hallgatója is felvetette, hogy a járvány lezárása után is folytassuk - értékeljük ki az EduSenior Programot - egy kis csoportban és próbáljuk meg folytatni "levelező tagozaton". Érdekes felvetés! Ígérem visszatérünk rá ősszel.
Javasolják többen, hogy a sajtóban rendszeresen jelenjenek meg a képzésekkel kapcsolatos hírek. Többen pl.: az Északból vagy a Kolor Tv  sajtójából értesültek." Nem szabadna az ilyen jellegű jelentkezés hirdetéseket fizetővé tenni" - mondta egy telefonáló. Szerinte a "szellemi, mentális, testi védelem, egészséges megtartása is beletartozik a vírus elleni egyéni és közös harcba!" Egy másik telefonáló jövő képe: "Ha vége lesz a Maradj Otthon Mozgalomnak - és reméljük élve megússzuk, akkor szeretnénk továbbra is egészségben élni - legalább annyira, mint most. Mert tudjuk, ilyen zárt helyzetben fenyeget az elbutulás, az Alzheimer kór"
- Az életen át tartó tanulás időskorú hívei közül többen javasolták, hogy a meghosszabbítást jelezzük többször! 
Megtettük! Mindkét képzési tematikára lehet jelentkezni 2020. április 14 illetve 15-ig. Javaslom a www.harmadikkoregyeteme.hu honlapon részletesebben is tájékozódni az érdeklődőknek.

JÓ TANULÁST ÉS TOVÁBBI JELENTKEZÉSEKET, JAVASLATOKAT VÁROK/VÁRUNK!!!

A mellékleteket szeretettel ajánlom figyelmetekbe. A "szófelhő" mellékletet - ha van lehetőségetek - tegyétek fel a Facebookra, mert ott is lehet hirdetni.
2020. április 14 illetve április 15-ig várjuk jelentkezéseiteket a "Az Én karanténom 2020. március 16-tól - Laci bácsi levelei" Maradj Otthon Mozgalom "EduSenior Karantén Képzési Program" mindkét tematikákban meghirdetett programjaikra!
 
Szeretettel: Dr. Dobos László Alapító, a 3.KEMA Kuratórium elnöke