Kedves Család Tagok! Rokonok!
Szépkorú Társaink!
Barátaim! Ismerősök!
Érdeklődők!

1./ Három hete éppen hétfőn kezdtem a "leveleim" írását és az EduSenior Karantén képzési Programok szervezését szakértő Társaimmal. Az eltelt három hét sok élménnyel gazdagított és élet tapasztalattal. A régi ismerősök, barátok mellett - legalábbis hangban az éteren keresztül - új ismeretségeket szereztem. Kaptam sok köszönetet, elismerést, kérdést, javaslatot, ötletet és néhány kritikát is - de nem sértőt, segítőt - melyet ismételten csak köszönni tudok! Neheztelést a "Beszámoló"-ért és a "kérdésekért" kaptam, mint azt illik is a "diákoktól".  Megegyeztünk - többségében!  A következő hét elejére igyekszem egy statisztikai összefoglalót is szerkeszteni. "Telik a napomból" (tőlem!)
2./ A sok-sok egyéni és társas (e-mail) beszélgetés és levél váltások, és a két képzési tematika útjára bocsájtása után - Húsvét ünnepe előtt - most egy kicsit elcsendesedünk és készülünk mi is - Én is - lélekben, testben Húsvétra, mondhatom, hogy nem hagyománysonyosan teljesen, sokkal inkább formabontóan. Igen, a koronavírus árnyékában, kijárási korlátozással, Maradj Otthon Mozgalom előírásaival. De ilyen sem volt még, hogy várhatóan az ünnep napokat "kettesben" töltjük Nóra Asszonnyal, Feleségemmel! Hatóságilag rendezve a biztonságunk minden látogatótól és a mi lakásunk elhagyásától is! Azért Mi úgy készülünk lélekben, testben, mint anno lassan három évtizede. De erről majd később számolok be.
3./ A két útjára indított képzésünkkel kapcsolatban szeretném itt is megerősíteni - a tematika részletesen is leírja - hogy 2020. 04. 14. és 2020. 04. 15-ig  a jelentkezéseket meghosszabbítottuk.
Amennyiben valaki nem találja a gépén a megküldött tematikákat, javaslom a honlapunkat: www.harmadikkoregyeteme.hu
Az elmúlt három nap különböző megkeresései is a tematikákhoz, a jelentkezésekhez és a feladatok írásához érkeztek. Röviden néhányat megemlítek:
- "Laci bácsi! Sok az írásbeli! Ha nem lenne, jelentkeznék! Gondolkodom a kérdéseken! Konzultálok szakértőimmel! Türelmet kérek! Megoldjuk!
- "Sok a házi munka! Itt a család és itt is maradnak egy darabig. Majd ha lesz munkájuk, visszamennek és akkor ismét tudok járni a Szabadegyetemre"
- A "virtuális utazás" Programunk kérdéseit néhányan soknak tartják! Javasolják a differenciálást - legyen lehetőség 1-3 kérdés között egyet választani - aki tudja, írja meg mindre a választ!" Egyeztettünk a Társ Alapítóval és lehetőség van differenciálásra: lehet 1-re, 2-re és mind a háromra válaszolni, kinek mire engedi ideje, lehetősége, felkészültsége.
- Röviden: A "Virtuális utazásnak" nevezett tematikánkkal kapcsolatban kaptuk a legtöbb köszönetet, néhány gondolat a telefonokból: "megnéztük a kis filmeket a családdal - csodálatosak", "sokat tanultunk a rövid képes ismertetőkből!" "Sajnos a Google-ban nem mindig jártunk szerencsésen, de azért amit találtunk és érdekes volt, azt elolvastuk!" "Az Unokám is átvette és nézegették Barátaival", "Csak ne kéne a kérdésekre írni - a többi minden jó!"
- Mind két témánkkal kapcsolatban kaptunk elismeréseket, köszöneteket bentlakásos időseket ellátó intézmények pszichológusaitól, mentálhigiénikus és ápoló-gondozó szakembereiktől. Néhányat megemlítek a telefonálok gondolataiból: "Köszönjük a lehetőséget! Nagyon jó a kezdeményezés - mi nem tudunk a gondozottakkal jelentkezni, de a tematikák egy-egy részletét jól tudjuk hasznosítani napi munkánkban, pl.: "mint idősekkel foglalkozó szakemberek örülünk a "tananyagnak", mert megnéztük őket és elkezdtük olvasni! JÓK!!!" "Az idősekkel megbeszéljük a kérdéseket - egyenként - és saját élményeik alapján megoldjuk - nem mindegyiket, ami nem megy, annak mi utána nézünk". "Jók a kis filmek is, azokat kis csoportokban nézegetik, ki meddig bírja - örülnek, ha ismerős tájra érkeznek, pl.: a Balaton!" "Várjuk Húsvét után is, feliratkozunk a névsorra."
- A legjobb kérés egyike: "Laci bácsi Ne írjunk, csak olvassunk, mozizzunk, szórakozva tanuljunk!" Meglátjuk!
- Egy korábbi telefon szöveg, más hangszerelésben, itt is megjelent néhányszor: "Nincs Időm! most is rohanok! Saláta levest ígértem az Unokáimnak!" Érthető és Megérthető!
- S végül - néhányan kértek egy személyest is: "Laci bácsi! Hogy vagy? Írjál napjaidról! Néhány mondatot a mindennapi karantén életedről!" Megteszem! Röviden egy-egy mozzanatot. KEZDEM: 2020. 04. 08. kedd: A mai nap fő tevékenységem a télen tönkre ment füvünk "fűgereblyével" való többszöri átgereblyézése, a hiányzó helyeken a föld meglazítása, friss föld és marha trágya (zsákos) pótlásuk, fűmaggal és "fűdoktorral" megszórása, vízzel többszöri beáztatása. Más: Kiteleltetett "Bohóc virág" gyökeres szaporítása - Kb. du. 4-ig 10-12 telefonok fogadása, kérések-kérdések megbeszélése, a telefonos jelzések rövid jegyzetelése, - családon belüli Húsvét előkészítő beszerzések egyeztetése - utolsó simítások - Maci kutya társaságában az ebédem elfogyasztás. (Feleségem dolgozik!) Friss Hírek hallgatása! Csak csendben mondom: késő du. lányomék rövid látogatása  -2 m-en kívüli! - majd a Szüleink nyughelyeire barka és egy kis virág letétele. Este a jegyzetek alapján a "Laci bácsi levelei" mai számának leírása, Feleségemmel szerkesztése, mellékletek összerakása. Ha van kedvünkre való TV adás - akkor addig szünetet tartunk. Ja! Közben a ma esti főzésben - Nórika a soros - besegítés, kis kukta munka végzés és a "terápiás mosogatás" az én önként is vállalt, de gyógyító munkám, kb. 00. órára ágyba is kerülünk! Legközelebb a reggelről írok néhány gondolatot.

A közeledő ünnepekre minden kedves levelező, telefonáló, e-mailen író, Messengeren kommunikáló Családtagomnak, Barátoknak, Ismerősöknek, közeli és távoli témánk iránt Érdeklődőknek: KELLEMES, ÁLDOTT HÚSVÉTI ÜNNEPEKET, JÓ EGÉSZSÉGET, SOK ERŐT! TÜRELMET! és MARADJ OTTHON kérés teljesítését és ha van szabadidőd, tevékenykedj - szép napokat kívánok szeretettel:

Aligha lesz lehetőség arra, hogy a szokásos családi, baráti  körben ünnepeljük meg az idei Húsvétot.

Húsvéti üdvözletként fogadjátok szeretettel  Horváth Piroska  versét

 

Virtuális locsolkodó...

Húsvétkor is elküldhetem

virtuális üzenetem -

sajnos, most nem locsolkodunk,

inkább bölcsen gondolkodunk,

 

ne menj, kérlek, maradj otthon,

szörfözzél most itt a poszton,

mentsd szívedbe, amit írok -

üzenetet továbbíttok,

 

ezért van a Skype, messenger,

tojásnak sem kell a cekker,

küldj egy szmájlit, vagy egy GIF-et,

írj egy verset, ha megihlet,

 

kontaktust most el kell hagyni,

kis időre le kell fagyni,

ne keseregj, dobj egy puszit,

bepótoljuk, majd a bulit,

 

művész legyél - fessél tojást,

őrizd ezt a szép népszokást,

küldj egy zenét barátodnak,

süssél, főzzél családodnak,

 

parfüm helyett szórd az igét,

szavalj el egy kis versikét...

...terjessz reményt - jót és szépet,

óvjad most az egészséged!

 

Adjon Isten derűt, jövőt,

egy megtisztult eljövendőt,

tojást, páleszt nem kínálok,

de gondolok rátok!


Horváth Piroska 1971. március 24-én született, költőnő verse ( https:// www.poet.hu/szerzo/Horvath_Piroska?r=6 ). Köszönjük az Újkazinci Baráti Kör Vezetőjének, Kálmán Vilmosné Katika segítő közreműködését a vers közlésében és részünkre átadását "levelembe".

Dr. Dobos László Alapító, a 3.KEMA Kuratórium elnök                    "Laci bácsi"

Melléklet:

Legközelebb 2020. 04. 13-án jelentkezem!
Ne feledjétek!  A jelentkezési idők és az "írásbeli munkák" beadási határideje: 2020. 04. 14. és 15!
Ne feledd Húsvétkor sem: Maradj Otthon - Védd Magad és Mindnyájunk egészségét!