Kedves Családtagok! Rokonok!
Szépkorú Társaim! Barátok! Ismerősök!
Témáink iránt Érdeklődők!

Szép csendesen - kinek-kinek a családja, vagy szűkebb, vagy bővebb családi együttlétben és sajnos sok Társunknak magányosan, egyedül - elteltek a Húsvéti Ünnepek!  Most hétfő este van (2020. 04. 13.), vége a locsolkodásnak, itt is lehetett személyesen - Én megtettem Feleségem esetén elég korán reggel - de gondolom, mint jó magam is, több férfi Társammal csak "virtuális locsolkodással" tudtunk kedveskedni családunk Hölgy Tagjainak és Barátaink,  Ismerőseink körében élő Hölgyek esetén is ezt a megoldást választottuk! Rövid beszámoló - összegzés a 3-4 nap kérdéseiről, javaslatairól, melyek nem kis számban érkeztek mindennap. "Jó volt egy kicsit beszélgetni, traccsolni" - mondta az egyik telefonáló - nem volt ebben a vonatkozásban egyedül.
1./ Mindenekelőtt KÖSZÖNÖM - ismételten - a rengeteg (tényleg!) Húsvéti üdvözletet, jó kívánságokat, "Maradj Otthon" kéréseket és "Vigyázz Magadra és Mindnyájunkra!" felszólításokat. Jelentem!  Megfogadtam! Végig itthon voltunk Feleségemmel - kettesben!
2./ Jöjjenek a "szakmai" információk: Pszichológus Kollégák javasolták, kérték - szeretettel -  "Ne engedjük az idős embereket állandóan a TV előtt - mert kialakulhat a TV sorozat függőség, mely rossz hatással van a szellemi frissességre és a pszichés állapotra, de még az izmokra is! Tessék a karosszékből felállni - tornázni, tevékenykedni!"
MEGSZÍVLELENDŐ kérés!
Másik szakmai területről: "SZÉPKORÚAK!!!: Kommunikálni - KOMMUNIKÁLNI - kommunikálni! - lehetőleg minél többet - ha lehet, személyesen, pl.: együtt élő családtagokkal, erkély szomszédokkal, "kerítésen keresztül", délelőtti "kimenők" idején (1,5-2 m-ről!)", és a technika minden lehetséges - törvényes - eszközeivel. A szájmaszk - nem jelent némaságot!!! Javasolják: "Egy telefonos élőlánc" megszervezését, pl.: Nyugdíjas Klubok Tagjai között. Megjegyzés: Vannak már ilyenek, akik rendszeresen hívják egymást, mintegy "riadólánc rendszerben!!" - Különösen az egyedül élő nyugdíjas Társaink esetében FONTOS!!!. Ha vannak ötleteitek a "karantén kommunikációra", küldjétek meg és közkinccsé teszem! Nagyon veszélyes "vírus" az egyedüllét, a magány,  a befelé fordulás, az elszigeteltség. Ne engedjük megjelenni a karantén idején sem!!!! SZERVEZZÜNK - kis és nagyobb körökben - lakó közösségekben, településeken, stb. - "KOMMUNIKÁCIÓS RIADÓ LÁNCOT - együtt - egymásért, de most elsősorban a SZÉPKORÚAK lelki, pszichés egészségének a megőrzéséért is!!! Terjesszük közösen a jó gyakorlatokat, ötleteket!!! Pszichológus Kollégáim javasolták - Velem - együtt, hogy kérjük meg a helyben dolgozó házi orvosokat, védő nőket, Polgármesteri hivatalok, Szociális Osztályok, Falugondnokok Munkatársait, valamint az Egyházak helyi képviselőit,  civil szervezeteket, társadalmi szervezeteket, önkéntesek, hogy lehetőségeiken - ismeretségi köreikben - hívják fel, keressenek folyamatos kommunikációs kapcsolatokat magányosan, egyedül élő időskorú - és nem időskorú embertársainkkal! Természetes, ahol ezt a kérdést megoldották - azt  köszönjük/köszönöm - kérésünk, a "Jó gyakorlatokat" tegyük közkinccsé"!!!
3./ Sokan - nagyon sokan - telefonáltak, írtak, jeleztek a "Beszámoló" és a "kérdésekre" adott válaszok - idő és elfoglaltság, megnövekedett családi eladatok - nem teljesíthetőek - "megfelelő minőségben", rendszerességgel! Ezért nem tudnak részt venni az "EduSenior Karantén Képzési Program két kiküldött tematikában. "Ne kelljen írni!", "Legyen a kérdések helyett egy élmény beszámoló!". "Csak a végén legyen egy beszámoló!" Egyébként "Szívesen olvasnak, nagyon tetszenek az Utazási Iroda színes filmjei". Örömmel olvasnak egy-egy érdekes fejezetet az "idősödés művészetéből!" Itt egy kérés is megfogalmazódott: "Szívesen vennének a tananyagban korábbi előadóink, pl.: Szépkorúak Akadémia, MATB Gerontológia Munkabizottság Konferenciái, É-Magyarországi Szenior Szabadegyetem (Kazincbarcika) előadásainak dia sorozatát - feleleveníteni, rögzíteni az ott hallottakat. Meg tudjuk oldani!
- Mint a Program tematikák Alapítója megbeszéltem szakértő Társaimmal és az EuroMiskolc Travel Utazási Iroda Vezetőjével, mint Társ Alapítóval, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel - figyelembe véve az objektív és megalapozott érveket, emberi magatartásokat, családok összefogását, az időskorúak új szerep köreit, - s mindezeket érezve és átérezve - úgy döntöttünk, hogy MINDEN érdeklődőnek megküldjük a a tananyagokat - kérdésekkel együtt - és ki-ki saját maga döntheti el, hogy milyen mértékben, formában tud vele élni.
Szeretném megjegyezni, hogy már ÉRKEZNEK a BESZÁMOLÓK és a KÉRDÉSEKRE adott válaszok - eddig csak "Teljes mértékben megfeleltek" az előzetes elvárásainknak! Sőt van benne: KIVÁLÓ is! 
A HIVATALOS beadási ideje a "Beszámolónak": 2020. 04. 14. 16 óra, a KÉRDÉSEKNEK (jelentkezéssel együtt): 2020. 04. 15-én 16 óráig. Bármilyen választott formában és tartalommal! Várom szeretettel 04. 14-én és 15-én!
Ezeken a napokon kapjátok meg az új 5 témában a "TANANYAGOT" és az utazás 2. program 3 KÉRDÉSÉT a következő határidőkkel!
4./ Még egy telefon jelzést szeretnék megosztani Mindenkivel: "Maradj Otthon - De!  Nem mindegy milyen körülmények és szellemi, testi, lelki állapotban éljük meg a karantén idejét! Fontos mind a három - teljes egységben!" - fogalmazott a telefonáló, mentálhigiénés szakember. Magam részéről egyetértek!  Figyeljünk ezekre a "körülményekre" - VALAMENNYIEN!
5./ Új/régi kérdésként és kérésként jelent meg az Ünnepek alatt a következő: "Sokan szívesen vennének olyan fotókat, rajzokat, más művészeti és kézműves alkotásokat, melyek a "MARADJ OTTHON Mozgalom" karantén és kijárási korlátozás idején, az otthon végzett "multifunkcionális Nagyi munkákat", a "LLL"-t, az Edusenior Programot idézik fel, azokhoz kapcsolódik. Lehetne menet közben "Laci bácsi levelei" mellékleteiben közölni, egy "ötletbörzét nyitni"! Örömmel jelzem, hogy az előkészítő munka megkezdődött. Felkérésemre Juhászné Ceglédi Tünde művész vezetésével létrejött egy előkészítő, téma kiíró és majdani zsűriző szakember csoport - folyamatosan dolgoznak és rövidesen kiadjuk az újabb "EduSenior Karantén Képzési Program" speciális tematika/felhívását a jelzett "művészeti, naiv- és népi művészek karantén ideje alatt készített munkáinak készítésére és reményeink szerint a járvány végeztével egy közös kiállítás szervezésére.
6./ Ma délután érkezett egy jónak tűnő ötlet: "Laci bácsi! Aki nagyon egyedül van, vagy mindig csak a vírusokra, meg a betegségekre tud gondolni, helyette jó lenne, ha életének egy korábbi szakaszának, egy kis történetére gondolna, és vissza idézni az öröm pillanatait. Még jobb lenne, ha megosztaná az érdekeltekkel egy kis írásban, pl.: 1-3 oldalban "Életem egyik legszebb pillanata" címmel. Rajtam nem múlik , támogatom és várom az 1-3 oldalt. Kérem, hogy írjatok egy rövid nyilatkozatot hozzá, hogy a "Laci bácsi levelei" mellékleteiben megjelenhetnek. Kíváncsi vagyok magam is az ötlet fogadtatására. Bármikor küldhető a "legszebb pillanat..."
7./ Lassan egy hónapja - 2020. 03. 16-tól - levelezek/levelezünk "Az Én karanténom 2020. március 16-tól - Laci bácsi levelei" keretei között. Itt és most is szeretném megköszönni mindazon állami, egyházi, civil, társadalmi szervezeteknek Miskolc MJ Városban, BAZ Megyében, É-Magyarországi régióban, de az Országosan is és a külföldről érdeklődőknek, együttműködőknek, segítőknek, levelezőknek, telefonálóknak, Messenger íróknak, Facebookon jelzőknek azt a sok támogatást, biztatást és szeretetet, amit a mindennapokban küldenek felém, küldenek valamennyiünknek, hisz ezekben jelennek meg a javaslatok, ötletek, kérdések és kérések, mennyi-mennyi kreativitás, mely mind a közös munkánkat, a jó és hatékony együttműködéseket és ha régi focista nyelven is fogalmazhatom: "ne az egyéni játékra törekedjetek fiúk, a csapat játékban van az erő, a gólok és a győzelem" mondta az 1950-es évek végén a foci edzőm! Számomra örök érvényű gondolat maradt! KÖSZÖNÖM az eddigi együttműködést, a jó és eredményes csapat játékban való részvételt, egyben szeretném kérni, hogy tartsunk ki a járvány végéig és ha úgy gondoljátok, azután is, valami jó, kis/nagy INNOVÁCIÓ-ban az idősödő és idős emberekért, DE! valamennyi rászoruló ember Társunkért!

Engedjétek meg, hogy végezetül megemlítsem állandó családi körből jövő közvetlen segítőimet: Feleségem Nóra, nagyobbik lányom Csilla és legnagyobb unokám Gergő - folyamatos támogatásukat, együtt dolgozásukat! Köszönöm!
Itt szeretném megemlíteni két gimnáziumi (1953-57) osztálytársamat - Dini és Tóni - akik saját tudományos (atomfizikus, orvos) munkásságuk alapján ötletekkel, észrevételeikkel, javaslatokkal támogatnak - mindhárman 81+ évesek vagyunk!

Köszönetem megerősítem kertünk két virágzó fáinak küldésével, mely mindenkinek szól, akik bármilyen formában és mértékben együttműködtek "Laci bácsi levelei" aktivitásaiban 2020. március 16-tól napjainkig.

Szeretettel: Dr. Dobos László Alapító, a 3.KEMA kuratórium elnöke     D. Laci