Kedves Családtagok! Rokonok!
Kedves Szépkorú Társaim!
Kedve Barátaim! Ismerősök!
Témánk iránt érdeklődő Emberek!
  1. Elérkezett Az EduSenior Karantén Képzési Program "Az Idősödés művészete - a XXI. század harmadik évtizedében, karantén körülmények között" tematika első rövid, összefoglaló értékelése - a Maradj Otthon Mozgalom keretei körében. Mindezt az elmúlt két hétben sok-sok levél,  beszélgetések, stb. - vélemény cserék, javaslatok, kérések - előzték meg a résztvevők és köztem, a 3 szakértőinkkel, társ Alapító Vezetőjével együttműködve. Mindenek előtt KÖSZÖNET jár mindazon Nyugdíjas Társamnak, aki jelentkezett, írt, észrevételeket tett, javasolt s olvasott, beadta a "Beszámolóját". De! KÖSZÖNET és MEGÉRTÉS illeti azokat a NYUGDÍJAS Társainkat, akiknek jelen helyzetükben "csak olvasni van idejük", akik azért bele néznek a tananyagba", vagy éppen a megnövekedett családi feladataik ellátásáért, a "rohanó Nagyi" szerepekért, vagy a "multifunkcionális Nagyi" új megszólításért az Unoka részéről - nem tudnak jelenleg bekapcsolódni a Projektbe.
  2. Itt is megerősítem, hogy - nagyon sok kérésre - úgy döntöttünk, hogy továbbra is kiküldjük az "olvasni való tananyagokat" azzal a megegyezéssel, hogy ki-ki saját maga lehetősége, otthoni elfoglaltsága alapján vesz részt az "életen át tartó tanulásnak" ebben a rendkívüli formájában. Természetes akiknek ideje, lehetősége, ereje, akarata, kíváncsisága lehetővé teszi, kérjük, hogy továbbra is ilyen szép és kiváló "Beszámolókat" küldjenek, mint azt elsőként tették. Nem szeretnék név és számadatokkal előhozakodni, hisz az élet feltételeink, lehetőségeink, családi elfoglaltságaink, stb. igen "változatos és több területen kibővült" formában jelentkezik napjainkban. Mindenki ott áll helyt és olyan mértékben, ahogy azt a lehetősége és saját elhatározása lehetővé teszi. Lényeg, hogy a karantén ideje alatt is tartsuk meg szellemi, lelki, testi frissességünket! Itt szeretném jelezni több kérdésre is válaszolva -  ha valakinek van olyan családtagjarokona, ismerőse - de nem nyugdíjas - és részt szeretne venni bármelyik tematika megvalósításában, nyugodtan küldjétek meg részére "Laci bácsi leveleit", hisz ezzel máris KORTALANNÁ tesszük Programunkat. Szintén jelzem, ha valaki egyáltalán nem szeretnéhogy küldjem leveleim, jelezzen egy mondattal és kivesszük nevét a listánkból -sajnálattal, de megtesszük!
  3. következő 5 tananyag/szakmai anyag igen sokatok kérésére történt ebben a formában. Nevezetesen az volt a kérés, hogy a korábbi Szépkorúak Akadémián, a MATB Gerontológia Munkabizottság Konferenciáin (MAB Székház Miskolc), az É-Magyarországi Szenior Szabadegyetem Kazincbarcika rendezvényein elhangzott előadások dia sorozatait küldjem meg. Igyekeztem innen is egy kicsit - meg onnan is egy kicsit összeszedni + egyet még az általam korábban kigyűjtött és itt állnak sorban, hogy lelkes felhasználói - olvasói legyenek.
Olvasási, feldolgozási, beszámoló megküldési határidő: 2020. április 27. 16 óra.
A következő 5 tananyag/szakmai anyag:
a, Prof. Dr. Dinya Zoltán (MTA doktora): "Oxidánsok és antioxidánsok szerepe az egészséges öregedésben(Miskolc, MAB Székház 2019. 11. 19.)
b, Dr. Dobos László: Az aktív idősödés indexe című EU-s kutatás Miskolcon és a régióba(Miskolc, MAB Székház 2019. 11. 19.)
d, Dr. Szalkai Iván (ME Eü Kar Phd): A szupernagyik keleti tikai -  (Miskolc, MAB Székház 2019. 11. 19.)
e, Magyar Gerontológia folyóirat - Egészségügyi Kar - Debreceni Egyetem (egy választott cikk)

Szeretettel megküldöm Bagdy Emőke aktuális életétönkéntes olvasmányként.
Kossuth Rádió részére B. Tóth Erika újságíró/riporter telefon interjút kért tőlem "Az én karanténom 2020. március 16-tól - Laci bácsi levelei" - Maradj Otthon Mozgalom témákban. Várhatóan csütörtökön vagy pénteken lesz hallható - később közölt időben! Ha megküldi B. Tóth Erika - továbbítom! (3-5-perc).
Szeretném végezetül jelezni, hogy bármikor bekapcsolódhatsz, ha találsz olyan tananyagot, előadást, mely felkelti érdeklődésed, van róla véleményed, észrevételed, további életedben tudod hasznosítani! Írd le! Küldd el!

Szeretettel: Dr. Dobos László Alapító, a 3.KEMA Kuratórium elnöke         D. Laci