Kedves Családtagok!
Kedves Szépkorú társaim!
Kedves Barátaink!
Kedves Témáink iránt érdeklődő Polgárok!

Örömmel teszek eleget annak a kérésnek/kéréseteknek, melyek a tegnapi Kiss László a "kishajós" önéletrajz és honlap megküldése után - ma jó néhány telefonnal köszönték meg és kérték, hogy folytassuk a "világutazó" Kiss László Bátyám " képes beszámolóit . Most megteszem két korábban küldött utazásainak képes beszámolójának a megküldésével:
 1. "Húsvét jegyében a Szentföldön" Csodálatos, színes - eredeti felvételekkel - beszámoló a Szentföld - Jeruzsálem Bibliai történéseinek helyszíneiről. Engedtessék meg néhány szubjektív gondolat részemről. Mint mindig, most a küldés előtt is megnéztem az úti beszámoló csodálatos fotóit. Őszintén szólva mindig is - most is - lenyűgöztek. Miért is? A sors és a FICE (Nevelőotthonok Nemzetközi Szövetsége) Magyarországi Egyesületének javaslatára kétszer járhattam Izraelben a család-, gyermek-, ifjúságvédelmi munka tanulmányozása érdekébe. Erről is szívesen szólnék, de most nincs itt az ideje és helye. Kétszer - öt év eltolódással 3-3 hetet tölthettünk több gyermekvédelmi szakemberrel Izraelben, annak több városában és területén. A  szakmai napi 6-8 óra megbeszélések, helyszíni látogatások mellett Vendéglátóink nagy szeretettel biztosították a az egyház történeti helyek  megtekintését, igen szakszerű idegen vezetéssel. Így volt módomban járni és végig nézni többször is a Názáreti Jézus útjait, születésétől a haláláig. Jártam Jeruzsálemben, Betlehemben, Sinai hegyen, Jordán folyónál és az Olajfák hegyén, de végig mentem a 12 stáció útján, Jeruzsálem óvárosában,  stb. a Negev sivatagban és lebegtünk a Holt-tenger sós vizében. Nagy szeretettel ajánlom figyelmetekbe a képes beszámolót, Húsvéti ünnepek után is.                                                                                       
  Linkje:  http://royalmagazin.hu/utazas-royalmagazin-hu/49422--husvet-jegyeben-a-szent-foldon#disqus_thread                                                        
  És meg egy kapcsolódó képsor az Olajfák hegyérőlhttps://mail.google.com/mail/u/1?ui=2&ik=feee5e2e7c&attid=0.1&permmsgid=msg-f:1663954387494738632&th=17178db30d139ac8&view=att&disp=safe&realattid=17177e7f933799cd4031
 2. Budapest - Passau hajóút. Csodálatos a Duna, a hajó berendezése, az egyes megállók pillanat felvételei. Természetes itt is szívesen vesszük véleményeteket, benyomásaitokat - ha néhány sorban megírjátok!                                                                                                                         Linkje: https://mail.google.com/mail/u/1?ui=2&ik=feee5e2e7c&attid=0.1&permmsgid=msg-f:1663948625678126849&th=17178875860b4f01&view=att&disp=safe&realattid=1717867f2ca5f7462611
 3. Többek személyes kérésére is szeretnék válaszolni. Kérdezik, hogy hogyan élem meg személyesen a karantén napjait,  így 25-30 napja. Van-e valami jó tanácsom? Ma a kertben dolgozgatás közben összeraktam néhány gondolatot, azt szeretném megosztani Veletek. Úgy gondolom, ez egy ember életformájáról szól a karantén körülményei között -  napjainkban. Biztos nem is a végső, hisz még további napok várnak ránk, s azalatt még változhat és biztos változnia is  kell, hiszen "új műsorhoz új férfi (nő) kell" s ezt most se feledjük el! Bocsi a kicsit pontatlan és talán nem is témához illő  gondolatokért! S íme gondolataim a karantén élet megéléséről: A korona vírus, na meg a karantén élet és a kijárás korlátozás, a Maradj Otthon vagy idegesíti, vagy lehangolja, vagy feszültté, vagy álmatlanná, vagy búskomorrá, vagy negatívvá teszi, vagy ellehetetleníti az emberek egy részét, kisebbségét? többségét? Nem tudom, mert nincs módom mérni. Egy-egy vagy ilyen vagy olyan megnyilatkozásból pedig nem lenne korrekt konkrét következtetéseket levonni.  A szabályokat, előírásokat - járvány ügyi karantén - kijárás korlátozás betartom. Egészséges életmódot folytatok.  
  Na, az biztos, hogy Én - eddig legalábbis - tudom, hogy a fentiek egyikével sem vagyok sem baráti, sem rokoni, de még családi kapcsolatban sem. Valahogy mindig is tevékenykedtem - mint mindig is tettem - csak most egy kicsit jobban kell a "napirendemet tervezni" - IGEN! - tervezem az előtte lévő esti órákban, amit még egyeztetek a Feleségemmel is, hisz a nap egy részét így is - Ő dolgozik - együtt töltjük. Megtanultam - de tanítom is - a "szellemi, testi, lelki frissesség"  fontosságát, lehetséges karbantartását - még idős korban is! Na, ez az én vezér elvem a tervezésben. Vannak természetes még kiegészítő elveim is, pl.: a pozitív gondolkodásra való tudatos törekvés, az öröm források keresése, a humor fogadása másoktól és alkalmanként részemről is egy-egy vicces történet "eldurrantása" a nevetés öröme. De itt van még az embereken való segítés mindennapjai, a szolidaritás, a megértés, a beleérzés mások gondjaiba, féltés érzése és megélése szeretteinkért (az  emberekért, a természetért, növények-állatokért), s mindenért, ami körülöttünk él és mozog.
  Ebbe a körbe tartoznak a növényeink is, melyek most a karantén idején még jobban felértékelődtek, még több  gondoskodást,  törődést kapnak - amit csodálatosan megköszönnek, mert élnek, fejlődnek, rügyeznek, bimbóznak, virágzanak, leveleket hajtanak  és ha nem csak néz az ember, hanem "lát is", akkor ezt mind látja és élvezi - főleg, ha tudja, hogy születésétől nevelte, neveli,  gondozza, ápolja, mint annak idején saját gyermekét, vagy unokáit - akikről most sem  feledkezünk - feledkezhetünk - meg, sőt előtérbe kerülnek. Sajnos csak a technikai közelség maradt a mindennapok  "beszélgetésére", amire igyekszünk mindig odafigyelni és jelentkezni valamilyen formában. Van még egy nagyon fontos dolog, amiről mindenképpen szeretnék szólni. Nevezetesen a szellemi, testi, lelki frissesség lehetséges szinten tartása az első két területen eléggé sokrétűen és formákban megoldott. Kevésbé törődünk a "lelki életünkkel, a pszichével". Igen, az IQ  még mindig nagyobb hangsúllyal szerepel életünkben, mint az EQ (Érzelmi Intelligencia). Magam részéről az elmúlt évtizedekben fokozatosan mélyedtem el e téma elméleti és gyakorlati kérdéseiben. Nagy szükségünk van a lelki életünk rendben tartására, annak tréningjére, az akarat, az érzelmek intelligenciájára, edzettségére, a stressz  megelőzésére, vagy tudatos levezetésére, a hangulat ingadozásaink kezelésére, a félelmeink leküzdésére, a negatív  megközelítések -  gondolkodás helyett a tudatos, pozitív gondolkodásra való átállásra. Ide sorolnám az emberi kommunikáció szükségességét és annak érzelmi tartalmát és formáit, az egyedüllét leküzdésének technikáit, a szorongás  érzés csökkentését, stb. Megítélésem szerint a karantén helyzet - a zártság - egyik legnagyobb veszélye az  elmagányosodás, a visszahúzódás, a magába zárkózottság, a befelé-fordulás. Ezért is van szükségünk társakra, szűk és tágabb  környezetben. Legfontosabb a családi kapcsolataink megerősítése (feleség, lányaim, unokák, közeli és távolabbi rokonok)  állandó megerősítése, a barátaink, volt munkatársaink, volt tanítványaink, egyetemi, vagy gimnáziumi, általános iskolai  osztálytársak, a szabadegyetemeken vagy az Akadémián a  megismert új Barátaink, de Nekem pl.: fontosak még a most megismert új "levelező vagy telefonáló" nyugdíjas társaim - mint egy újabb lehetséges "kis csapat" - digitális közösség.  Sokat számítanak a korábbi nyugdíjas Társak a Klubokból és az Intézményekből, vagy éppen az egyházi vagy civil szervezetekből, az utcánkból érkező jelzések kerítéseken keresztül, de egy-egy távolabbi volt munkatársam megkeresése új színfolt a mindennapok esetleges egyhangúvá válásában. Magam részéről mindezeket kiemelten fontosnak és a napi életben - a normális élet vitelben is - de most hatványozottabban szükségességét érzem az érzelmi-emberi kapcsolataim ápolására, mindennapi karbantartására, a "Jó és kedves, megértő gondolatok" oda-vissza gyógyító hatásaira. 
  Szóval így próbáljuk élni a karanténi napokat, heteket, hónapokat, melyekre most kell edzeni, mert nem lehet pontosan tudni, hogy közép, vagy hosszú  távfutás lesz belőle. Lényeg, hogy ne legyen "magányos", legyenek meg a kapcsolataink,  változatos tevékenységeink - valamilyen formában.
  Röviden így élem meg a 81+ évem napjait, kettesben Feleségemmel, telefonon, e-meilen családommal és nagyon-nagyon sok baráttal, ismerőssel, ismerős/ismeretlennel a technika egyéb formáiban, pl.: Messenger, vagy Facebook.
  A kis szubjektív megnyilatkozásom - többek kérésére: "Hogy éled meg Laci bácsi a karantént?" Mikre gondolsz? Mit tervezel? összegeztem végre a kerti sétám során és próbáltam összefoglalni. Tanácsot nem tudok - és főleg nem is merek - adni, mert elég gyakran használom a "sokszínűség" fogalmát és nem is hiszem a homogén ember csoport megfogalmazásának igazságosságát, mikor is azt mondjuk: "Ilyenek vagyunk!" Kik? Én? Te? Ő? Gondolom valamennyien tiltakozunk egy ilyen állítás ellen. Ezért nem helyes azt mondani: "Ezek a mai fiatalok!" vagy "ilyenek az idős emberek!", vagy "A nyugdíjasok". Kérdésem?: Ki? Én? Te? stb. Keressük meg sok-sok példa, szakmai anyag, tananyag, olvasmány, tudományos értekezések, emberi példák megfigyelésével, de ne másolásával, hogy mi a jó abból nekem, mit tudok én saját személyiségembe beépíteni? mivel tudok azonosulni? így lassan össze lehet állítani sok-sok kis mozaikból a saját személyiségemet, a saját arculatomat, ami természetes nem állandó, hanem ahogy szoktuk mondani "bölcsőtől a koporsóig" változik, s kell is, hogy változzon! S végül engedtessék meg, hogy az egyik számomra meghatározó gondolattal zárjam kis "kitárulkozásomat", ez pedig nem más mint: "az életen át tartó tanulás" - minden időben és minden korban és hozzá tenném helyzetben is, pl.: most a karantén körülmények között is! Igen! Az "LLL" szellemiségében tesszük fel magunknak a XXI. század harmadik évtizedében azt a fontos kérdést: "Hogyan öregedjünk?" Milyen hamar kezdjük megtanulni - még nem mindenki - a megfelelő választ napjainkban: "Öregedjünk egészségben minél későbbi élet hosszig!" Van egy másik megközelítés is, melyet egy korábban megfogalmazott szóösszetétel továbbfejlesztésével tudunk röviden kifejezni, nevezetesen az "életet az éveknek" nagyon szép és értékes  gondolatot kell bővítenünk két kis - de jelentős fogalommal - amikor is így hangzik az új szlogenünk: "Életet, Értelmet, Értéket az Éveknek". Ez a 4XÉ, melyet a 3.Kor Egyeteme Miskolc Alapítvány 2010-ben tűzte zászlajára és azóta is ennek szellemiségében végzi munkáját. Tovább gondolva az "LLL" tanításait a karantén  zártságában, de a hatalmasan megnövekedett időnk lehetőségein belül gondolkodhatunk a következő kérdésen: "Mi lesz a járvány megszűnése után?" "Mit csinálok másképpen, ha kiszabadulok a karantén karjaiból?" "Mi a karantén élet tanulságai számomra?" Igen! Ezt nevezhetjük előre tervezésnek, mint amit a kocsink vezetése közben megszokottként használunk és természetesnek vesszük. Meg kell tanulnunk az "életút GPS" tervezést és gyakorlati megvalósítását is és akkor eljuthatunk az "idősödés művészetéig!" Ne feledjük, benne van az "útvonal módosítás" lehetősége és esetleges szükségessége is! Kezdjünk hozzá, minél korábban elkezdjük, annál hamarább sikerül kinek-kinek a saját életút "újra tervezése" a karantén tanulságai alapján is! Rajta! Kezdjünk hozzá a "jövő-kép tervezéséhez!" Névvel együtt, vagy anélkül, indítsunk el egy ötletbörzét a Maradj  Otthon Mozgalom keretein belül, mondjuk egy ilyen címmel: "Mit csinálok másképpen, mit változtatok eddigi életemen a karantén feloldása után?" Magam részéről már néhányat fontolgatok, de nem szeretném Tőletek elvenni az elsőbbséget" Várom a "jövőkép ötleteket". Talán meg kell tanulnunk ezt az új szóösszetételt is: "Againg életút tervezés", mely az "idősödés" fogalmát rejti magába. Befejezve kérdéseitekre adott válaszom, engedtessék meg két gondolat idézése. Az első egy népi bölcsesség: "Régi kulccsal nem nyílnak az új ajtók!" A másik egy nagy hazánk fiától: "Soha le nem mondani, Soha el nem csüggedni, ha kell,  mindig újra kezdeni" (Kossuth Lajos). Válaszom egy "kínálat", egy "étlap", melyről esetleg lehet választani, de lehet egy másik étlapot" is kérni!
Egy kis kikapcsolódásként a gondolkodásom helyszíneiről és munka körülményeimről betekintés egy mozaikjába napi karantén életemnek/életünknek, Feleségemmel - Nóra Asszonnyal, kettesben a mindennapokról, s annak gondolati, szellemi, lelki, testi hátteréről. Gondolataim a kérdésre nem volt könnyű megfogalmazni, ezért előre is elnézést kérek, ha nem mindig megfelelően gördülékeny, vagy esetlegesen bizonytalannak tűnik a válaszom. 

Szívesen veszek javaslatokat, észrevételeket a leírtakkal kapcsolatban! Kis kertünkben ilyen gondolatok jutottak eszembe! Igyekeztem kéréseiteket teljesíteni! 

Melléklet: Kertünk virágai, konyhakerti növények, bokrok, fák - teknősünk és Maci kutya 


Valamennyi anyagunk a korábbiakkal együtt megtalálható a www.harmadikkoregyeteme.hu honlapunkon is.

Szeretettel: Dr. Dobos László         D. Laci