Kedves Családtagok!
Kedves Szépkorú Társaink!
Kedves Barátaink!
Munkánk iránt érdeklődő Szervezetek, Polgárok!

  1. "Az EduSenior Karantén Képzési Program immár I-II-III. Alprogramjait megalkottuk, és jelenleg a Maradj Otthon Mozgalom - "Az Én karanténom 2020. március 16-tól - Laci bácsi levelei" keretei között a karanténban élő idősödő és időskorúak, többgenerációs családoknak rendelkezésükre áll a www.harmadikkoregyeteme.hu honlapunkon. Itt is szeretném megerősíteni - szakértőinkkel egyetértve - hogy a képzésre/képzési tematikákra bármikor be lehet "lépni", abba bekapcsolódni, annak egy-egy feladatát megoldani, megküldeni. Minden feladat megoldást, beküldést regisztrálunk és a korona vírus járvány végleges - hivatalos - megszűnése után értékelünk.
  2.  A MARADJ OTTHON MOZGALOM keretei között egyre többen érdeklődnek Alprogramjaink iránt Miskolc MJ Városból, BAZ Megyéből, az É-Magyarországi régióból, de távolabbi településekről, pl.: Budapest, Zalaegerszeg, Fonyód, Eger, Debrecen, Szolnok, stb. - egy aktív résztvevőnk Németországból. Nagyon sok telefon, e-mail , Messenger, Facebook levél, üzenet, megkeresés érkezik Hozzám. Igyekszem megválaszolni és a kapcsolatokat életben tartani, a kéréseket teljesíteni. Igen színesek és változatosak az érdeklődési területek - tudtuk-tudjuk, hogy a nyugdíjasok nem egy homogén személyiségű nagy tömeg, hanem igen színes, változatos, kisebb csoportok és egyének alkotják, sajátos egyéni szükségleteikkel, igényeikkel. Ezért is van, hogy a küldött szakmai anyagaink "A-Z-ig" vagy ha tatszik "alfától az omegáig" tartanak. Ezért a fogadásuk sem egyértelmű. Javaslom, hogy az egyszerűség kedvéért mindenki saját ízlése, elképzelése, igénye és lehetősége szerint válasszon a "megterített asztal kínálatából!" Természetes  igyekszünk a választékot - folyamatosan - bővíteni, kiegészíteni újabb és újabb lehetőségekkel a "LLL"  szellemisége és gyakorlati lehetőségei idősödő és időskorú emberek életében adta lehetőségeken belül. DE!  Várjuk a jó és megvalósítható javaslatokat, ötleteket. Most említek egy-kettőt - fenntartva a korábbiakat is, pl.: sakk, főző iskola, stb. - új ötletként érkezett: "A sajátos tájegységeink hagyományos étel-ital receptjeinek írásos és fotókkal ellátott leírásainak összegyűjtése". Kezdjünk bele? vagy egy másik javaslat : "Gyűjtsük össze a régi szavainkat néhány mondatos fogalom magyarázattal és készítsünk egy kis füzetet belőle gyermekeinknek!" Nekem nagyon tetszik!!! Néhány "játékos" Társunk  javasolta, hogy "Amikor én kis gyermek voltam - ezeket játszottam" régi játékaink összegyűjtését. Egyelőre ennyit a "karantén ötletek" gyűjteményéből. Még egyet hadd említsek - egy kis településről érkezett, egy 93 éves Nénitől: "Olyan jó lenne a még ma meglévő - de egyre fogyó - falusi régi bútorokat, szerszámokat, gépeket, épületeket (ház és gazdasági), mindennapi használati eszközöket, stb. lefényképezni és közkinccsé tenni!" - mondta talán szó szerint. Igen megszívlelendő kérés!
  3. A II. forduló beszámoló, észrevételek, saját benyomások - kérdések beküldésének határideje közeledik. I. Alprogram: 2020. 04. 27-én, a II. Alprogram: 2020. 04. 29-én, III. Alprogramunk: folyamatos, a megadott e-mail címre. Várjuk a - lehetőségeiteken belüli - "karantén LLL - Hf-ot".
  4. Alapítói korrekció: Szeretném pontosítani a III. Alprogramunk - "Szenior kreativitás a karantén idején - Kreativitás négy fal között" című kiírásunkat  az életkor meghatározásában. Helyesen: "55+ évesek - a generációk szolidaritásával a családi együttműködéssel - is".
  5. Egyéni választással - "külön órák"  lehetőségeit ajánlom:
           a./ Magyar Szabadidősport Szövetség - Mozgásigény Szenioroknak - h-p 08 és 16 órakor, v: 10 órakor INGYENES! Elérhető: www.masport.hu  
                honlapon vagy a keresőben: Mozgásigény Szenioroknak beírása.
           b./ Ha nagyon egyedül vagy, ha lelki problémáid vannak, nehezen viseled a zártságot: Lelki Segély: "Szükségünk van egymásra" telefon vonal 
                hívása: 06/1/770 8877

Mellékletek:
1./  Kiss L: Svájc Golden Pass Line-expressz, csodálatos utazás, szép tájak, képek, egy kis hétvégi "külföldi utazás", pihenésként, nem árt, ha mi is tudjuk a lényeget".
2./ Újkazinci Baráti Kör: "Riport egy énekessel" c. beszélgetés, egy karrier története, a tehetség kibontásának fokozatos bemutatása. A riportot készítette: Kálmánné Katalin, Újkazinci Baráti Kör Elnöke.

Ezúton is KÖSZÖNJÜK a megküldött háttér szakmai anyagokat, melyek lehetőséget adnak a "színes", igen sokrétű célközönség igényeinek, érdeklődési köreiknek - részbeni - kielégítését.

Szeretettel: Dr. Dobos László a 3.KEMA Kuratórim elnöke    D. Laci