Kedves Családtagok!
Kedves Szépkorú Társaink!
Idősödő és Időkorúakat gondozó, ellátó Szervezetek - állami, egyházi, civil, magán - Igazgatói, Vezetői!
Nyugdíjas Klubok Vezetői!

1./ Örömmel tájékoztatlak Benneteket/Önöket - mindazokat, akik a nyári pihenés, családi és egyéni programok mellett az életen át tartó tanulás adta lehetőségekkel is kívánnak foglalkozni - jelezzük, hogy az EduSenior Programunk V-VI-VII. Alprogjamjai továbbra is élnek és ha megnézitek - fellapozzátok a www.harmadikkoregyeteme.hu honlapunkat, akkor feleleveníthetitek az egyes programjaink aktuális feladatait. Néha talán egy-egy esős, viharos időben jó kis kikapcsolódás és az egyedüllét ellenszere is lehet. Nemrég kaptam egy telefon üzenetet, amiben egy 79 éves Hölgy résztvevőnk azt jelezte - többek között - hogy jók ezek a feladatok, mert ha rátör a magány, egyet-egyet elővesz a honlapról, vagy a "levelekből" és már nincs egyedül. Volt olyan visszajelzés is, amikor egy-egy magányos, egyedül élő időskorú Társunk a kialakított "digitális közösséget", mintegy új baráti közösséget hívta az egyedüllét érzésének csökkentése érdekében.
2./ Szeretnénk ráerősíteni az EduSenior karantén képzési Programunk első szakaszának ünnepélyes időpontjára és helyszínére: 2020. október 14-én 14,30-kor, II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár  Miskolc. Az előkészítő szervezés folyik. A Rendezvény fővédnökségi tisztjét - előzetes egyeztetés alapján - Miskolc  MJ Város Alpolgármestere: Varga Andrea Klára alpolgármester asszony elvállalta. Az ünnepélyes rendezvény programjának előkészítése a Könyvtár szakmai együttműködésével ütemesen folyik. A rendezvény támogatására pályázatokat készítünk és nyújtunk be az Alapítók és Partner Alprogram együttműködő szervezetekkel együttműködve!
A rendezvény részleteiről 2020. szeptember 1-től további részletes információt nyújtunk. 
3./ Mint azt korábban is jeleztük az EduSenior Programunkhoz kapcsolódó II. kutatási kérdőivünkre 356 válasz érkezett, melyek feldolgozása, elemzése, értékelés jelenleg folyik. Az eredményeit az eddigi információs honlapunkon és az őszi időben tervezett szakmai rendezvényeken ismertetjük. Az elektronikus megjelenés mellett szeretnénk - pályázati támogatással - szakmai kis füzetben - is megjelentetni, az I-II. kutatásunk eredményeit, ezzel biztosítva, hogy olyan településekre is eljusson, ahová még a XXI. század technikája nem jutott el minden házba/lakásba.
4./ Mellékelten küldöm a  VII. Alprogranmunk következő szakmai anyagait olvasásra, tanulmányozásra, tovább gondolásra. Minden észrevételt, véleményt örömmel fogadunk az olvasott szakmai anyagokkal kapcsolatban, max. egy A/4 oldal terjedelemben. 
Mellékletek:
A./ Adathullámok egészségről, idősödésről, nyugdíjba vonulásról

B./ Magyar Gerontológia és Geriátria Társaság / szakmai dokumentumok, Idősügy Mindenkinek

C./ Vajda Kinga: Az Active Ageing és az idősellátás jövőbeni lehetőségei, innovációk, jógyakorlatok, kutatások

5./ Mellékelten küldök - egy kis nyári olvasásra - néhány aktuális cikket/tanulmányt, melyet érdemes elolvasni, elgondolkodni és ha szükséges cselekedni a mindennapi életünkben. A kutatási eredmények értékelése során nagyon sokan javasoltátok az Alzheimer kávéházak létesítését. Úgy gondolom - pl.: a cikkek ismeretében - jó lennének ilyen kávéházi alkalmak, ahol egy-egy témát - szakemberrel közösen - megbeszélni, értelmezni, saját magunkra, családtagokra felkészülni.  
a./ "Nincs gyógyítás. Szenvedélycsökkentés van" - tabuk nélkül a jövő legsúlyosabb betegségéről, hűségről és méltóságról

b./ Az egészséges időskort fiatalon kell megalapozni.

c./ Alzheimer-kór: így ismerje fel, ha családtagja is érintett

További szép nyarat, egyéni, családi és baráti programokat kívánok! Vigyázzatok magatokra! Az egészségügyi előírásokat a COVI 19-el kapcsolatban tartsátok be. 
Amennyiben szükséges lesz, a 2020. október 14-i első szakaszunk záró ünnepélyes rendezvényével kapcsolatos információt küldeni - ismét jelentkezek.

Kérdésem: Többen jelezték - telefonon - hogy jó lenne szeptembertől egy hasonló online képzési formában folytatni az EduSenior karantén képzési  programokat. Ehhez kérnék ötleteket, hogy a mostani I-VII.-ig alprogramjainkból melyiket folytassuk új tartalmakkal, illetve milyen új szakmai területeket jelölnétek meg?

Az alprogramjaink részletes ismertetése a www.harmadikkoregyeteme.hu honlapunkon megtalálhatóak! 

Szeretettel: Dr. Dobos László a KEMA Kuratórium elnöke     D. Laci     a "Laci bácsi"