Kedves Családtagok!
Kedves Szenior és Szépkorú Társaink!
Kedves Idősödő és időskorú Embereket gondozó, ellátó Intézmények Igazgatói, Szakmai vezetői!
Nyugdíjas Klub Vezetők!

1./ Talán egy kicsit formabontó a mai levelemben még karanténról beszélni a témáink címében. Azért bátorkodom a múlt - ma már - helyzetet még megidézni, mert a járvány egészének még nincs vége. Ígérem, ha ez megtörténik és azt hivatalosan bejelentik, megváltoztatjuk a korona vírus járvány idejére választott képzési programunk címét a jövőre nézve. Jelenleg azt tudom érzékelni, hogy mintha fél lábbal kint, de ugrásra készen vissza - helyzet is lenne. Bízzunk benne, hogy nem lesz. Most mindenesetre a nyárra készülünk - még ha vigyázni is kell - de itt az iskolai szünet, a kirándulások, nyaralások, családi utazások, stb. ideje. 
2./ KÖSZÖNET! KÖSZÖNET! KÖSZÖNET! Mindenkinek, aki segítette, támogatta a II. Kutatási Kérdőívünk kitöltését. Örömmel jelentem, hogy a végső kitöltött kérdőívek száma 325 kérdőív lett. Igen! Megmutattuk Miskolc városban és megyénkben, hogy ha kell, tudunk együtt gondolkodni, cselekedni és közösen lépni egy jó ügyért, a mi érdekünkben is! Valóban, akik végig olvastátok a kérdőív kérdéseit és az arra adható nem kevés lehetséges válasz lehetőségeket, érezhettétek, hogy a "sokszínű idősödő és idős korosztály" igen sokféleképpen tud gondolkodni, de feltételezzük, lesznek olyan csomópontok, témák, tartalmak, célok, lehetőségek, tevékenységek - melyeket többen, és lesznek olyanok, melyeket kevesebben igényelnétek vagy érzitek annak szükségességét. Néhány hét türelmet és feldolgozzuk, értékeljük anonim válaszaitokat és szintén közreadjuk, majd megbeszéljük kisebb közösségekben. Természetes benne van a lehetősége annak is, hogy egy-egy kérdésünket tovább kell bontani, finomítani vagy szükíteni, pl.: egy-egy település csoportra vagy életkorokra. 
3./ Köszönet a karantén utáni "szabadság" esemény beszámolókért, akár telefonon, akár emailben, vagy Messengeren. Itt is éreztem azt a "sokszínűségünket", melyet oly sokszor - jogosan - megfogalmazunk, most is bebizonyosodott. Fel nem tudom sorolni, hogy a karantén után mi mindennel foglalkoztatok, találkoztatok, tevékenykedtetek, stb. stb. Van egy kérdésem, hogy ha vannak, akik leírják röviden, vagy fotókon beszámolnak a "Karantén feloldása utáni első tettem"-ről, azokat - beleegyezéssel - szívesen kiküldöm a közös listánkon, és feltesszük a honlapunkra is. Megítélésem szerint mind egymásnak, mind a társadalom egészének egy színes információt nyújtana a XXI. század harmadik évtizedében élő idősödő és időskorú emberekről. Küldhetitek folyamatosan, ha lehet linken, mert így többet lehet egyszerre küldeni és főleg fogadni!
4./ Mellékelem a Maradj Otthon - "Az Én Karanténom 2020. március 16-tól - Laci bácsi levelei" - EduSenior Karantén Képzési Program VII. Alapprogramját, melynek címe: "Az egész életen át tartó tanulás - a tudományok kialakulása, fejlődése, területei, felelőssége, - a tudomány és technika nagy pillanatai".
Úgy gondolom, hogy Programunk neves tudományos szakembereinek segítségével sikerül olyan szakmai anyagokat felkutatni, a résztvevőknek, érdeklődőknek megküldeni, melyek biztosíthatják az Alprogramjaink céljait elérni. Örülnénk, ha minél többen bekapcsolódnának a VII. Alprogram munkájába. 
5./ Örömmel adom közre a III. Alprogramunk néhány végleges adatát, melyek betekintést nyújtanak abba a változatos, kreatív alkotó, innovatív munkába, melyet a három hónapos karantén ideje alatt hoztak létre. Összesen: 55 alkotó 194 alkotást készített. Ebből: kézműves 108, fotó/videó 33, festmény 21, textil szobrászat 4, irodalmi művek 32. Összesen 17 településről. KÖSZÖNJÜK! Várhatóan 2020 őszén a beérkezett művekből kiállítást tervezünk.
Mellékletek:
1./ VII. Alprogram - itt letölthető!
2./ Az első három szakmai ajánlás:
     a, Prof. Dr. Dinya Zoltán: Táplálkozás és egészség
     c, Dr. Boga Bálint: Az esztétikum szerepe az "aktív öregedés"-ben - Mellékletben

KÖSZÖNET a Maradj Otthon Mozgalom keretei között a karantén idején 2020. március 16-tól a karantén korlátozás megszűnéséig: 170 fő vett részt a Programunk I-II-III-IV-V-VI. alprogramjainkban. A két EduSenior kutatásban: 644 fő (319 fő + 325 fő). Mindezekben nem szerepelnek a "csak olvasók", "csak telefonálók", "csak e-mailezők", "csak Facebookosok", akik rendszeres közvetlen kapcsolatot tartottak az EduSenior Koordinációt Vezető "Laci bácsival", szakértőinkkel, és természetes egymással is. Így nemcsak szakmai kommunikáció, de egy emberi, személyes, lelki kapcsolat is kialakult a közreműködők között. 
A nyári időszakra nagyon jó pihenést, sok-sok családi, baráti, közösségi programokat, kirándulást, túrákat, utazást, tevékenységeket ki-ki saját és környezete érvei, elhatározásai alapján. Hurrá itt az EduSenior VAKÁCIÓ!
Nyár végén jelentkezünk! Találkozunk a Szépkorúak Akadémián, az Észak-Magyarorországi Szenior Szabadegyetemen, a Klub rendezvényeken és reményeink szerint - megfelelő igény esetén az Online EduSenior Programiokon is. 
Az EduSenior Programmal kapcsolatos valamennyi írásos dokumentum megtalálható 2020. március 16-tól - napjainkig: www.harmadikkoregyeteme.hu

Szeretettel: Dr. Dobos László a 3.KEMA Kuratórium elnöke         D. Laci         "Laci bácsi"