Kedves Családtagok!
Kedves Szépkorú Társaim!
Kedves Idősödő és Időskorú Embereket gondozó Szervezetek Igazgatói/Vezetői!
Nyugdíjas Klubok Vezetői!
Kedves Barátaink!

1./ Örömmel és tisztelettel tájékoztatlak Benneteket/Önöket, hogy "Az Én Karanténom 2020. március 16-tól - Laci bácsi levelei" - EduSenior Program I-II-III-IV-V. Alprogramjai folyamatosan működnek, egyre többen kapcsolódnak be az egyes Alprogramjainkba. KÖSZÖNJÜK az együttműködésüket! Továbbra is várjuk szeretettel valamennyi Alprogramunkra a beszámolókat, kérdésekre válaszokat, alkotásokat, a bűnmegelőzési kvíz és az azt követő rejtvényeinkre adott jó válaszokat, egyéni jövőképet, életút tervezéseket.

2./ KÖSZÖNET-et mondok/mondunk az EduSenior Karantén Képzési Programunkhoz kapcsolódó Kérdőív kitöltéséért, a Programunkhoz szorosan kapcsolódó Kutatásunkban való aktív részvételért! Szám szerint kiküldtünk 348 db Kérdőívet idősödő és időskorú embereket gondozó állami, egyházi, civil és társadalmi szervezetek Vezetőinek, Szépkorúak Akadémia ME résztvevőinek, É-Magyarországi Szenior Szabadegyetem jelenlegi és korábbi résztvevőinek, Kortársainknak/Barátainknak. Visszaérkezett - kitöltött - kérdőívek száma: 319 db, ami 91,66 %-os részvételt jelent! KÖSZÖNJÜK! Természetes a járvány és karantén befejezése után megkeressük a személyes találkozásokra is a lehetőségeket és ott is kiértékeljük a "karantén online életen át tartó tanulás, élet, stb. sok-sok tanulságait, jövőbe utaló üzeneteit.

3./ Szeretném megerősíteni - kérdésekre is - hogy az I-II. Alprogramunk az ütemezésnek megfelelően, de attól eltérően is - egy-egy feladat megoldásával történik. A III-IV-V. Alprogramjaink továbbra is folyamatosan - bármikor beküldhető megoldás, vagy alkotás a megadott címekre. Aki most kapcsolódna be - mert vannak ilyenek is - a Program teljes előzményeit megtalálják a .www.harmadikkoregyeteme.hu honlapunkon. Várjuk a további aktivitásokat!

4./ FIGYELEM! FIGYELEM! FIGYELEM!!! Az EduSenior Karantén Képzési Programunk egészéhez, de különösen az V. Alprogramunkhoz is illeszthetően elkészítettük a második kutatásunk Kérdőívét, melynek elérhetőségehttps://tinyurl.com/y87wyu6c
Talán az első percektől a karantén életünk megkezdésével - egy-egy telefon beszélgetésünk alkalmával - felszínre kerültek a következő kérdések: Mikor lesz vége? Mi lesz a jövőnk? Változik-e valami? Mit szeretnénk változtatni? Hogyan élünk tovább? .......stb-stb. Sok-sok kérdőjel a több mint két hónap alatt is - megfogalmazódott. Igen! Mi megtanultuk az életünk sok évtizede alatt, hogy hogyan kell rendkívüli helyzetekben viselkedni, élni és életben maradni, a nehézségeket, a korlátozó, tiltó szabályokat, korlátokat megérteni, elfogadni, betartani. Éltük, mint azt a jelenben is tesszük, életünket, türelemmel, bölcsességekkel, hasznos tevékenységekkel, lehetőségeinken belül segítve környezetünknek, gyermekeinknek, Társainknak, elfogadva és megköszönve a külső segítő, támogató kezeket. Mindezek mellett megtanultuk, hogy egyszer - mint eddig is minden rendkívüli helyzetnek - vége szokott lenni. Most is így lesz. Sokunk szerint az újrakezdés, a megszokottra való visszatérés/vagy nem, a változtatás kérdései, a félelem jelenléte: Mi lesz ezután? mind-mind bennünk van - talán egy kicsit másképp, mint akik még nem éltek át háborút, forradalmat, rendszer váltást, vagy éppen ilyen-olyan járványokat. Ezért is tesszük fel a kérdést magunknak: Mi is az az idősödés? vagy "az időskori életút tervezés? Jövőkép? Számtalan kérdés és számtalan felvetés saját magunknak, társainknak s talán a kis és nagy közösségeinknek is. Tele-tele kérdőjelekkel és gondolatokkal a "fejünk", az "eszünk", az "egész lényünk". 
Megpróbálok néhány - többször is megfogalmazott - kérdés felvetésével segíteni, de nem orientálni, vagy megoldani az egyéni dilemmákat.Saját magunknak kell meghatározni, elhatározni mit akarunk? mit tudunk? megtartani a jövőre és mit nem? Lényeg, hogy a sajátom legyen és én feleljek érte, magaménak érezzem! Döntenünk kell arról is, hogy mi volt hasznos és jó eddig? és min kell/kellene változtatni? Mi az, amit újként kell megkezdeni? Mit vállalok új feladatként? Mit változtatok külsőmön? belső tulajdonságaimon? Mit nem? Milyen társas, emberi, közösségi kapcsolataimat erősítem, bővítem, esetleg melyeket csökkentem? Hol keresek új kapcsolatokat, közösségeket, tevékenységeket magamnak? Tervezek-e önkéntes munkát? Nyílt munkaerőpiacon munkavállalást? Tervezed-e a további életen át tartó tanulás bármelyik formáját?  Vannak-e rejtett kompetenciáid? Gondolsz-e önmegvalósításra? A meglévő családi, rokoni, baráti kapcsolataidon kívánsz-e változtatni? Környezetedben - településen, körzetedben, városodban javasolsz-e, szükségesnek tartasz-e, igényelnél-e az idősödő és időskorú emberek aktivitásait, tevékenységeit, a minőségi, méltóságteljes időskor megélését az egészséges életkor meghosszabbításával. 
Talán egy kis szójátékkal fejezem be gondolataimat - melyet magamnak is megfogalmazok elég gyakran - "Álmodj! - Gondolkodj! - Tervezz! - Old meg!"

5./ Mellékelten megküldöm az EMMI Központi Ügyfélszolgálati Iroda irodavezetőjének, Dr. Veres Gábor úrnak levelét szíves tájékoztatás céljából. Úgy gondolom, érzem és tudom, hogy a köszönet és elismerés mindenkinek szól, akik részt vettek/vesznek az alapító munkában, a kérdések összeállításában, az alprogramok "kézben tartásában", s legfőképpen minden idősödő és időskorú Társunknak, aki aktív résztvevője, alkotója, közreműködője, segítője a "Maradj Otthon - Az Én karanténom 2020. március 16-tól - Laci bácsi levelei" - EduSenior Karantén Képzési Programnak. Mellékletben
Ajánlom figyelmetekbe a következő 2 link tartalmát!

Mellékletek:
1./ Kedvcsináló a kérdőív kitöltéséhez: Bakancslista Amerikai film elérhetősége: link: https://vimeo.com/36228055
2./ Ziegler Györgyné nyugdíjas Társunk kiváló dolgozatának bemutatása: "Rövid, konkrét összefoglalók, melyek tartalmukban hivatkoznak a témához kapcsolódó szakmai anyagokra, figyelembe véve saját élet tapasztalatait s mindezekből levonva következtetéseket. Itt letölthető.
3./ A III. Alprogramunkra érkezett alkotásokat mellékeljük. Gratulálok az alkotóknak!
     a, Dudás László: Sajó (akrilfestmény)
     b, Dudás László: Várakozás (olajfestmény)
     c, P. Dányi Gabriella: Szivárvány erdő (olaj farost)
     d, Juhászné Ceglédi Tünde: Komód (felújítás)
     e, Juhászné Ceglédi Tünde: Jegyes poharak
     f,  Juhászné Ceglédi Tünde: Varbói tó 2020. május (viaszfestmény)
     g, Juhászné Ceglédi Tünde: Séta az esőben (viaszfestmény)


     Megjegyzés: P. Dányi Gabriella és Dudás László verseit a következő levelemben küldjük.

Szeretettel: Dr. Dobos László a 3.KEMA Kuratórium elnöke         D. Laci         "Laci bácsi"