Kedves Családtagjaink!
Kedves Szépkorú Társaim!
Kedves Idősödő és Időskorú Embereket gondozó ellátó Intézmények/Szervezetek Igazgatói/Vezetői!
Nyugdíjas Klubok Vezetői!

1./ Mindenek előtt KÖSZÖNÖM, hogy az EduSenior I. Alprogramjának - "Az idősödés művészete a XXI. század harmadik évtizedében karantén körülmények között" részt vettetek. Köszönöm a nagyon tartalmas, konkrét és életszerű beszámolókat a megkapott szakmai anyagok tanulmányozása és saját tapasztalataik alapján. Köszönöm mindazoknak, akik olvassák  a megküldött szakmai anyagainkat, telefonon visszajeleznek, de nem írnak  beszámolókat. Beszélgetésünk alapján mondhatom, hogy jól hasznosulnak a mindennapi életükben az olvasott szakmai ismeretek. Bízom benne, hogy a mellékletben megküldött szakmai anyagok is hasonló fogadtatásra találnak.
2./ Az EuroMiskolc Travel Utazási Iroda lelkes és kreatív csapata elkészítette az EduSenior Karantén Képzési Program II. Alprogramjának következő program ajánlatát + kérdését és a kapcsolódó kis filmeket, amelyeket melléklek. Szeretnék mindazoknak köszönetet mondani, akik rendszeresen megválaszolják a feltett kérdéseket. Válaszaik igen tartalmasak, életszerűek és különösen emelik az értéküket a saját élmények, fotók  összekapcsolása az adott tájegységgel. Remélhetően a mellékelt következő javasolt virtuális utazáson sokan vesztek részt a csodálatos "Levendula virágzáson Tihanyban".
3./ Lassan végére érünk a Programjaink I-II-III-IV-V. alprogramjának tervezett idejének. Mint azt korábban is jeleztem, nem fejezzük be. Egyrészt valamennyi alprogrammal kapcsolatban - ha nem is ilyen gyakorisággal - de a nyáron is igyekszünk küldeni feladatokat, kérdéseket. Az alkotások küldése is lehetséges augusztus végéig. Ígéretemnek megfelelően a jövő héten küldök egy új alapítású alprogramot, melyet most alapítottam. A téma, a követelmény egy igazi, laza nyári feladat lesz, melyet szerintem - úgy érzem - szeretni fogtok! Természetes készítjük elő az őszre tervezett kiállításunkat is, melyen igyekszünk valamennyi alprogramok karantén körülmények között aktivitását bemutatni. Lényeg: Laci bácsi levelei a nyár során is kopogtatnak és lehet választani a "beengedésén" - hasznosításán.

Az I. Alprogram szakanyagai - "Az idősödés művészete". Beadási határidő: 2020. június 22.

a, Wikipédia - Élethosszig tartó tanulás
b, Felnőttképzési szolgáltatások/Digitális Tankönyvtár
c, Szépkorúak az idegen nyelvek tanulásának világában (Habil Dr. Dobos Csilla ME BTK Miskolc)
d, Az aktív idősödést támogató innovációk közép-európai gyakorlatai
e, Öregember nem vén ember (élethosszig tartó tanulás, jó gyakorlatok: Dán, Angol, Német)

Végül engedjétek meg, hogy a rövidesen három hónapos együttműködésünket (2020. 03. 16-tól indultunk), partnerségeket, azt a sok-sok telefont, e-mailt, Messengert, jó kívánságaitokat itt és most kertünk legszebb virágaival megköszönjem! Kívánjak a közelgő nyári időszakra - az adott lehetőségeken belül - minél több lehetőséget a személyes kapcsolatokra családon belül és kívül. Kívánok sok szabadidős programot, kirándulást, túrákat és üdüléseket. Kívánom, hogy az EduSenior Program ismereteit tudjátok hasznosítani a mindennapi életetekben! Szeretném nagyon hinni, hogy az őszi időszakban lesz már lehetőségünk személyesen is találkozni az MTA MATB Székházban, Gerontológia Munkabizottság konferencián, az ME Szépkorúak Akadémiáján és az Észak-Magyarországi Szenior Szabadegyetem előadásain. Terveink között szerepel a két kutatásunk (a II. éppen most van kint nálatok várjuk a kitöltötteket vissza) eredményeinek kisebb közösségekben történő megbeszélése, vitája!


Egyelőre csak így tudok - rövid időre is köszönni: Maradj Otthon - vigyázz magadra! Vigyázz szeretteidre és környezetedre!

Szeretettel: Dr. Dobos László             D. Laci       "Laci bácsi"