Kedves Családtagok!
Kedves Szépkorú Társaim!
Kedves Idősödő és Időskorú Embereket ellátó Szervezetek Igazgatói/Szakmai Vezetői!
Nyugdíjas Klubok Vezetői!
Kedves Barátaim!

1./ Mindenekelőtt KÖSZÖNÖM az eddig beérkezett II. Kutatási Kérdőívünkre - válaszaitokat. Eddig beérkezett: 140 anonim válasz. Sajnos még kevés -legalább 300 lenne jó - így a beküldési határidőt meghosszabbítjuk 2020. június 30-ig. Kérlek Benneteket - ha kitöltöttétek, adjátok tovább, ha még nem töltöttétek ki, akkor tegyétek meg. A korlátozások csökkentése, megszűnése lehetőséget ad közös kitöltésre is, pl.: Klubokban, vagy kis csoportos digitális közösségekben. Az I. Kutatásunkról, az értékelésről az Észak-Magyarországban megjelent cikket - mellékelem.
A !I. Kutatásunk kérdőív linkje itt található: https://tinyurl.com/y87wyu6c  Minél többen töltsétek ki! KÖSZÖNÖM!
2./ Az EduSenior Programunk I. és V. és a rövidesen megjelenő VI. alprogramjainkra a nyári hónapokban is fogadunk válaszokat, alkotásokat, feladat megoldásokat. A III. Alprogramunk - "karantén kreativiás - alkotás a négy fal között" 2020. június 30-ig fogad alkotásokat. Szakmai olvasni valót az aktív időskorral kapcsolatban 2-3 hetente küldök ki a listánkra. Természetes a nyár legyen a családé, a barátoké, a kirándulásoké, üdüléseké, túráké, jó kis szalonna sütéseké, jó magyaros bográcsos főzéseké! Kora ősszel - reményeink szerint találkozunk a Szépkorúk Akadémiáján és az Észak-Magyarországi Szenior Szabadegyetemen, valamint az MTA MATB TH Gerontológia Munkabizottság rendezvényein. 
3./ Örömmel továbbítom - mellékletben - az EuroMiskolc Travel Utazási Irodával együttműködve írt alprogramunk utolsó program ajánlatát, kérdéseit és természetes, mint eddig mindig, a csodálatos háttér kisfilmeket is, melyeket az Iroda "Hölgy csapata" készített el. Kérésük/kérésem, ha lehet, minél többen vegyetek részt a program megoldásában - felajánljuk a lehetőséget a korábban nem résztvevőknek is - s az első kérdés mellett a másodikra is írjatok véleményt, javaslatot. Reméljük, hogy a Szépkorúak Turisztikai Centruma szervezésében meg tudjuk valósítani egy-egy klub, vagy csoport kezdeményezésére az utazást. Beküldési határidő: 2020. július 01. (szerda).
4./ A következő héten küldöm az EuroSenior Program VI. alprogramját, melyet többetek javaslata és ötletei alapján állítottam össze. Bízom benne, hogy nagyon sokan éltek a lehetőséggel, a könnyed nyári, rugalmas és egyénre szabott feladatok megoldásával. Reméljük ezzel levezetjük a Maradj Otthon és a Karantén élet korlátainak esetleges kellemetlen hatásait is és a több, mint három hónapos közös munkára egy kis pontot teszünk. Az EduSenior online programot egyelőre nem kívánjuk - többek javaslata alapján - befejezni, szeretnénk mindazok részére folytatni, akik személyesen nem tudnak eljönni a Szépkorúak Akdémia és a Szenior Szabadegyetem előadásaira, de mindenkinek, aki frissen és ébren szeretné tartani szellemi, testi, lelki frissességét. 
5./ A Programunkba bármikor be lehet kapcsolódni az előzmények ismeretében a honlapunkon www.harmadikkoregyeteme.hu  - elérhetőségünkön.
Természetes készülünk az őszi időszakra tervezett ünnepélyes zárásra, a Certifikációk átadására, az alkotások, versek, dolgozatok, beszámolók bemutatására is. Készülünk a két kutatásunk eredményeinek helyszíni ismertetésére a központi rendezvényeinken kívül
6./ Mint korábban is jeleztem, a ránk következő nyári hónapokra - mit csináljunk? pihenjünk? tevékenykedjünk? aktivizáljuk magunkat? tanuljunk/olvassuk a szakmai anyagokat? stb, stb. Mindenkinek a saját lehetőségein belüli egyéni döntése, egyéni elhatározása a nyár eltöltése. Vannak akik viszont már javasoltak is témát és kértek, hogy segítsem a szervezést és a szakmai hátteret. Megteszem - örömmel. A téma röviden összefoglalva: "Az életen át tartó tanulás - a tudományok kialakulása, fejlődése, felelőssége - a tudomány és a technika nagy pillanatai". Nagyon szép és tanulságos témakör - még betekintés szintjén is. Valaki azt mondta, "ha kis ugrásokkal is, de lépjünk a létre fokon feljebb eggyel - Laci bácsi!" Megpróbáljuk! Közösen összefogva meg tudjuk csinálni! A következő egy-két hétben igyekszem egy konkrétabb tematikát kiküldeni az érdeklődők részére! Javaslatokat, ötleteket szívesen fogadok!

Mellékletek:
1. Észak-Magyarország cikk
2. Virtuális utazások 7. rész:
    - Észak-Magyarországi kiskörút - mellékletben
    Témához illő videók linkjei:
     https://www.youtube.com/watch?v=WPUWdlOI27I   
3. Pelle Anna: A tihanyi visszhang
4. Klimonné Tompos Ágnes: Tihanyi visszhang
5. A III. Alprogramunkra érkezett alkotásokat mellékeljük. Gratulálok az alkotóknak!
     a, Medve Lászlóné: 3 karantén baba
     b, Dovák Pálné: neszeszerek
     c, Dovák Pálné: lánc, karkötő, fülbevaló
     d, Dovák Pálné: gyöngyből, bőrből lánc
     e, Dovák Pálné: apró gyöngyből fűzött szett
     f, Dovák Pálné: kulcstartó (kutya, cica)


6. A nagymamák meghatározása - melléklet
7. Kálmánné Kati: Egy történet az első önálló csirketisztításomról - melléklet
8. Kazincbarcikai alkotóportrék: Gulyás Tiborné Ella
9. EduSenior Karantén Képzési Program VI. Alprogramja - szófelhő- mellékletben

Szeretettel: Dr. Dobos László a 3.KEMA Kuratórium elnöke         D. Laci         "Laci bácsi"