Kedves Családtagok! Rokonok!
Barátok! Ismerősök!
Szépkorú Társaim!
Szakmai Partnereink! Együttműködök"

"Az Én karanténom 2020. március 16-tól - Laci bácsi levelei" immár két hete rója a "levél keretei között" - a kommunikáció különböző csatornáin az ötleteket, javaslatokat, innovációs gondolatokat, egyéni benyomásokat lassan százas nagyságrendben, vagy talán még több is. Mindenképpen a telefon van előnyben, aztán a Messenger, és azt követi az e-mail. Erről nem vezetek konkrét statisztikát, de azt tudom, hogy nálunk még most "vasárnapi üzem" is van. Ami nem baj, hisz ha nem nézzük a naptárt, mindennap vasárnap van a MARADJ OTTHON MOZGALOM keretei között a karanténi és kimenő korlátozás mellett. Ezt viszont tartsuk be!
RÖVIDEN! Válaszolok a tegnapi levelemmel - pontosabban az Én karanténos gondolataimmal kapcsolatos telefon beszélgetésekre:
1./ Köszönöm a beszélgetéseket! Jó kis "élet tapasztalat cserék" voltak! Egyszer jó lenne egy ilyen témában "klubot" tartani! DE! Voltak kérdések is, amelyekre röviden válaszolok, felsorolás szerűen, mert mint hiányok merültek fel: a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumba jártam 1953-1957 években, ott érettségiztem, - 1957-1963-ig voltam gyógytárnász az Erzsébet Kórházban Miskolcon, a "nagy paralízis járvány idején", - Igen! Én is félek a koronavírustól, ezért is tartom be az előírásokat, - A félelmemből nem következik a visszahúzódás, sőt még aktívabb igyekszem lenni, mind szellemileg, mind lelkileg, testileg. - Naponta ötször eszem, változatosan, de jellemzően sok nyers zöldséget, leveseket, gyümölcsöt, néha csokikat is - keveset - sok folyadékot iszom, 3-4 liter között (Levesek/napi 2X, víz, szörpök, capuccino, limonádé), - Igen! Feleségem minden munkanap dolgozik gyerekek között, - Egyelőre ennyi! Ja! Kimaradt a Hétvégi ebédünk, megmondom: Finom házias zöldborsó leves nokedlival, fokhagymás, borsos zöldséges pácban, tepsiben sült pisztráng, majonézes mexikói saláta, délután vecsési savanyú káposzta, magában. Szeretjük a halat, sajnos ritkán eszünk, most került rá sor. Korábban kértek Tőlem a házi munkánkról - Feleségemmel - fotót is - példaként - Feleségemmel egyeztetve a tegnapi ebéd készítés egy-két mozzanatát mellékletben megküldöm.
2./ Érkeznek - ha nem is tömegével az EduSenior Karantén Képzési Programra a jelentkezők! HÁROM KÉRÉST kaptam, többektől, tananyag nagyságrendjére! Megértettem! KORRIGÁLOK: "I. A választható szakmai anyagokból 3-5 anyag 1-2 fejezete, saját érdeklődés és választás alapján két hetente A/4-es nagyságrendben. II. A beadandó záró dolgozatot 2-4 oldalra csökkentjük, szakértőinkkel egyetértve. III. A könyveket csak ajánlott olvasmányként kell tekinteni! Javasoljuk, hogy - ahol nincs mindenkinek wifi elérhetősége, számítógépe, de szeretne részt venni az EduSenior Programban, a szakanyagok olvasásában - alkossatok "Szépkorúak Otthon Digitális közösségeket" egy-két számítógéppel rendelkező Társunk vezetésével. Egyéni olvasás - digitális közösség - egy A/4-es beszámoló, Csoportos jelentkezés, a csoportban együttműködők felsorolásával. A két hetente beadandó anyagokat a csoport vezető fogja össze és juttatja el Hozzám. Az új szakmai anyagokat a csoport vezető juttatja el a csoportok tagjaihoz! Azt is el kell mondanom. hogy vannak olyan Társaink - nem kevesen - akik azt mondták, hogy mindenképpen legyen valami kis követelmény, mert ha az nincs, akkor mire adunk ki Certifikációt? Az pedig nagyon jó dolog és maradandó emlék lesz hosszú ideig!
3./ A mai napon Kiss László "Világutazó" Barátom keresett meg levélben. Örömmel üdvözölte a "Laci bácsi levelei kezdeményezést a Maradj Otthon Mozgalom keretei között. Felajánlotta a teljes életművét közlésre a "karanténban élő Nyugdíjas Társaink szabad idő hasznos eltöltése, ismereteinek bővítésére!" Magam részéről is ajánlom "Világjáró Barátom-Kortársam" élményeit megtekintésre, melyek linkjeit mellékelem. KÖSZÖNJÜK Laci Bátyám!
4./ Ma érkezett egy - általam elolvasva - "GIGA ÖTLET" egyik állandó ötletgazdánktól. Története röviden: Két nagy gyermekük nem rég "kirepültek" a családi fészekből, önálló életet élnek, saját lakhatással. Ott maradt a családi házukban a két gyermek szoba. Gondolt egy nagyot az ötlet gazda - Juhászné Ceglédi Tünde szövet szobrász művész - (/engedélyével) és a MARADJ  OTTHON MOZGALOM keretei között hozzáfogott - a karanténban - saját kezűleg - egyébként nagyon ügyes és kreatív egyéniség - a két szoba kipakolásához és fokozatos átalakításához, berendezéséhez  Végre lesz egy önálló könyvtár szobájuk kialakítva és egy "műhely szoba" az alkotó művésznek. Meg van a terv, minden lépés megtervezve és ütemezve belefér a várható karantén időbe. Jelenleg a festésen túl. Nem siet, nem kapkodja el. Na, ilyen pozitív dolgok  is születnek  a nehéz időkben egy-egy Család OTTHONÁBAN!
5./ Javaslat (kérés - megerősítés) érkezett - Vasárnap délután az EduSenior Karantén Képzési Programmal kapcsolatban. Azt kérték, hogy egy-egy Klub, vagy lakótelepen élők, kis településeken élő Nyugdíjasok alkothassanak "digitális közösségeket" egy-két olyan Társuk összefogásával, akiknek van internet elérhetőségük és számítógépük. A csoportok vezetői közvetítenének a csoport tagjai és a "képzés Alapító" között. Jelentkezés is a csoport vezető összefogásával és a csoport tagjainak felsorolásával történne, hasonlóan egy közös A/4-es beszámoló készülne két hetente és a záró dolgozatban is azonos megoldás. Megjelenítve az olvasott műveket, fejezeteket és összefoglaló véleményeket, üzeneteket. Mindezek alapján kapnák meg a csoportok tagjai a Certifikációt! Itt is szeretném jelezni, hogy a jelentkezés csoportosan is: név/nevek, lakhely/lakhelyek, életkorok, a csoportvezetőnek az e-mail elérhetősége, 2020. március 31-én 16 óráig. Töltsük meg a "digitális tanuló közösség virtuális tantermét!".
6./ Az Európa Rádió holnap de 10 órakor telefonon felvételt készít "Az Én karanténom 2020. március 16-tól - Laci bácsi levelei" történéseiről a Maradj Otthon Mozgalom keretei között. Egyelőre nem tudom az adásba kerülés idejét a riportnak, mert Ők is otthonról dolgoznak.

Mellékletek:
1./ Szépkorúak tornája (bocsi, ha meg van) pihentetőnek, szellem-lélek-test harmónia biztosítása
2./ Kiss László "Világjáró" Barátunk filmjei, fotói - egy kis utazás pihentetőnek: http://www.kisshajos.hu/         http://www.royalmagazin.hu/
3./ Juhászné C. Tünde "GIGA ötlete" fotókon (3db)


4./ Közös fotó: Feleségem és Én sütés előkészítés közben (Ha nem derülne ki, Én fokhagymát tisztítok/tisztítottam a páchoz, előtte sárgarépát pucoltam, vágtam kockára a levesbe. A munka váltakozva oszlik meg közöttünk. Most a Feleségem volt a "szakács" és Én a kis kukta. Elég gyakran "fordul a kocka". Szeretek mosogatni is!


5/ "Nem marad el minden!" kis felsorolás, azért nem kevés lehetőségünk van az emberi érzéseink megtartására 1,5-2 méter távolságot mindenben megtartva


6./ Szófelhők (3db) az előkészítés, tervezés alatt álló, várható MARADJ OTTHON MOZGALOM "Az Én karanténom következő - Laci bácsi levelei" Program sorozatban. A Program egy régi együttműködésen/összefogáson jön létre. Mi lehet a Program címe a szófelhők szavai alapján? Örömmel vesszük az ötleteiteket. Sajnos jutalmat nem tudunk a jó megfejtésért tárgyiasult formában adni.


Várjuk új ötleteiteket! Jelentkezéseiteket! VIGYÁZZATOK MAGATOKRA! SAJÁT ÉS MÁSOK EGÉSZSÉGÉRE! MARADJATOK OTTHON!

Szeretettel: Dr. Dobos László a 3.KEMA Kuratórium elnöke    D. Laci