Kedves Szépkorú Társaim!
Kedves többgenerációs Családok!
Kedves Szakmai Partnereink!
Kedves Idős ellátásban dolgozó Munkatársak!
Kedves Barátaink!

Sajnálattal - megértve - továbbítom a Miskolci Egyetemen 2009. év óta működő Szépkorúak Akadémiájának 2020/2021. tanév nem indításával kapcsolatos értesítést. A koronavírus járvány jelenlegi és várható őszi hatásai miatt a Szépkkorúak Akadémiája 2020/2021. első félévében - 2020. szeptember hónapban - nem indul.

Hasonlóan 2020. március első napjaira, amikor is a Szépkorúak Akadémia munkáját a bekövetkezett COVI-19 járvány miatt hozott intézkedések miatt be kellett szüntetni - a résztvevők egy aktív magjának kérésére indítottuk be a "Maradj Otthon Mozgalom" keretei között az EduSenior Karantén Képzési Programunkat, mely ma már I-VII. alprogrammal és I-II. kutatással (www.harmadikkoregyeteme.hu honlapon megtalálható) igazolta az akkori gyors és életszerű döntésünket a "LLL" szellemében. 

Az EduSenior I-VII. alprogramjainak és I-II. kutatásainak értékelése napjainkban folyik és készítjük elő a második szakaszt - 2020. szeptember 20-30. közötti indítással. Az első szakasz ünnepélyes zárására 2020. október 14-én kerül sor a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban. A szakmai rövid értékelés mellett itt kerül sor a Certifikációk kiosztására (1007 fő), az alprogramok résztvevőinek kreatív alkotásaiból (194 db) kiállítás megnyitására. 
Az EduSenior Alapítói és együttműködő partnerei a nyári időszakban elkezdték az online módszerrel - digitális kisközösségek működtetésével - működő információs, tanácsadó programunk tematikájának előkészítését, új partnerekkel, új témakörökből a programok indítását is. 

Az első szakasz résztvevőinek döntő többsége - a Szépkorúak Akadémia és a Szabadegyetem működésének függvényében - jelezte, hogy ha ismét lesz karantén vagy hasonló szigorítások, mindenképpen szeretnének továbbra is a digitális technikai kapcsolatok segítségével részt venni az ingyenes, önkéntes, rugalmas keretek között működő alprogramjaink munkájában. Különösen az egyedül élő nyugdíjasok és a távol lakó kis települések idősödő és időskorú emberek akik rendelkeznek wifi elérhetőséggel. Több nyugdíjas klub, egyesület is jelezte, hogy segíti azokat az aktív nyugdíjasokat, akiknek nincs internet elérhetőségeik, pl.: a kiadott szakmai anyagokat, feladatokat, stb. írásban eljuttatják részükre. Hasonlóan jó és hasznos - életre való ötletnek tartjuk - a kis csoportos digitális közösségeket - melyek egyre szaporodnak és így az esetleges karantén időszakra is tovább alakulhatnak a kommunikációra is alkalmas - kapcsolattartás - személyes kapcsolat, mely mindenképpen csökkenti a magány, az egyedüllét érzését, s bizonyos értelemben növeli az egyedül élők biztonság érzését is.
Az elmúlt napokban jó néhány Nyugdíjas Klub Vezető jelezte - Miskolcról, a megyénkből és a Régiónkból is - hogy szeretnék, ha az EduSenior Programról, kutatásainak eredményeiről szeretnének "Klub beszélgetéseket" tartani az ősz során - amennyiben erre a járvány adta kötöttségek lehetőséget adnak. Mint telefonon is - most is - azt tudom jelezni, hogy igyekszem/igyekszünk minden meghívásnak eleget tenni és a helyszínen megbeszélni az eddigi tapasztalatokat és begyűjteni az észrevételeket, kritikákat, javaslatokat a Programunk továbbfejlesztése érdekében. Jelenleg két biztosnak látszó időpont van - minden a járvány intézkedésektől függően - az első 2020. október 14-én,14,30-kor II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár Ünnepélyes záró rendezvény + a beérkezett munkákból kiállítás megnyitása keretein belül, másrészt meghívást kaptunk kutatásaink bemutatására a " DE Nyíregyházi Egészségügyi Kar által rendezendő GERONTOLÓGIAI NAPOKRA 2020. november 26-27-re, melyet elfogadtam. 
Rövidesen jelentkezünk a "Második szakasz "Maradj Otthon - Az Én karanténom 2020. március 16-tól - Laci bácsi levelei" EduSenior Karantén Információs, és Tanácsadó Online módszerrel működő - a résztvevők szellemi, testi, lelki frissességét erősítő  Program  2020. szeptember 20 -30. közötti indítással és várhatóan két szakaszban, 2021. június 30-i zárással. Jelentkezés minden esetben az adott "Alprogramban" jelzettek szerint a megadott e-mail elérhetőségre. 
Reményeink szerint a Facebookon is fogunk jelentkezni "szófelhővel", melyet, ha van lehetőségetek, adjatok tovább családtagnak, barátnak, munkatársnak, 55+ felűlieknek akik szívesen aktivizálják magukat ebben a játékos, könnyed, rugalmas, változatos, új ismereteket, tevékenységeket is nyújtó, a régieket felelevenítő, megerősítő, kiegészítő programunkban..
Természetes a továbbiakban is szívesen veszünk új tartalmi ötleteket, javaslatokat - mint ezt eddig is tettétek - Programunk további változatosságának bővítésére, hogy minél többen motiváltak legyetek egy-egy szeretet vagy érdeklődésre számot tartó alprogramunk iránt!  
Ha van lehetőséged, add tovább az EduSenior Program  Felhívásait 55+ éves idősödő és időskorú családtagjainak, barátoknak, ismerősöknek, KÖSZÖNJÜK szépen!

Szeretettel: Dr. Dobos László a 3.KEMA Kuratórium elnöke, ötletgazda, pogram alapítók társa,      .        a "Laci bácsi"

Itt a levél a Szépkorúak Akadémiával kapcsolatban.
Kedves Szépkorúak Akadémiája Résztvevők!

Az intézkedések enyhülésének, a gyakoribb tesztelésnek, és a nyári szabadságok idején tanúsított lazább magatartásnak is köszönhető a koronavírusos fertőzöttek számának újbóli emelkedése figyelhető meg nemcsak a környező országokban, de Magyarországon is. A vírus jelenléte most leginkább a fiatalok körében figyelhető meg, akiknél a fertőzés kevésbé súlyos, de hordozóként a velük való találkozás az idősekre veszélyt jelenthet. A vírus nem gyengül, és nem következtethetünk arra, hogy a járvány súlyossága globálisan változna, hiszen a kisebb (családi, baráti és egyéb) közösségekben az ország több pontján megfigyelhető a koronavírus jelenléte. 
Több szakértő szerint  a koronavírus elleni harc lényege, hogy megakadályozzuk a gócokon belüli fertőzés közösségi szintű fertőzéssé válását.  

Prof. Dr. Horváth Zita Rektor Asszonnyal és Hajduné Dr. Molnár Katalin egyetemi képzészervezővel folytatott egyeztetésünknek megfelelően sajnálattal értesítünk minden érintettet, hogy a jelenleg ismételten terjedő COVID-19 koronavírus helyzetre való tekintettel a 2020/2021-es tanév I. félévében biztosan NEM INDUL AZ AKADÉMIA. Ha a körülmények engedik, akkor 2021. februárjában az Akadémia újra indul.
Az egyetem vezetése és a szervezők szeretnék elkerülni azokat a személyes találkozásokat, melyek kockázatot jelenthetnek a Szépkorúak Akadémiája Résztvevői számára, így a fiatalok és az idősebbek találkozása, illetve a megye több pontjáról érkező Résztvevők is hordozhatnak kockázatot. 

Megértésüket kérjük a kellemetlen döntés miatt, de ezt az Önök és környezetük egészségének megóvása érdekében tettük.

Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Jó egészséget kívánok a szervezők nevében is:

Matiscsákné dr. Lizák Marianna
MINŐIES Alapítvány, irodavezető
tel.: 06-30-418-25-49