Kedves EduSenior Résztvevők!                                                                

Kedves Alkotók!

Kedves Szépkorú Társaink!

 

Az alábbiakban szeretnénk tájékoztatni minden Szépkorú Társunkat az EduSenior Információs és Tanácsadó Program folytatásáról, a II. szakasz címéről, időtartamáról és az alprogramokról.

 

 

ÖSSZEFOGÁS ÉS ÖSSZETARTOZÁS NEMZEDÉKEKEN KERESZTÜL

EduSenior Információs és Tanácsadó Program az idősödő, időskorú emberek és a többgenerációs családok részére

"Laci bácsi karanténen kívüli és belüli levelei 2020. szeptember 20-tól"

II. szakasz

 

 

Az EduSenior Információs és Tanácsadó Program alprogramjai 2020. szeptember 20-tól folyamatosan indulnak.


 

PROGRAMTERVEZET

2020. szeptember 20-tól 2021. január 31-ig

 

 

Az EduSenior Karantén Képzési Program I-VII. alprogramjaiból – a  résztvevők kérésére – a következők  folytatódnak 2020. szeptember 20-tól (az alprogramot alapítók kisebb módosításaival): az I.-II.-III. és IV-es alprogramok.

Az I. szakasz I.-II.-III. és IV-es alprogramjainak a részletesen leírása megtalálható a www.harmadikkoregyeteme.hu honlapunkon. Elsősorban az újonnan bekapcsolódó idősödő és időskorú Társainknak, többgenerációs családoknak ajánljuk figyelmébe.

Kérdés vagy probléma esetén: A Program alapítóját, Dr. Dobos Lászlót, "Laci bácsi"-t lehet keresni a 20/431 2806 számon, vagy e-mailen: lanodobos@gmail.com.

 

RÖVID TÁJÉKOZTATÓ AZ ÚJRA-INDULÓ ALPROGRAMJAINKRÓL:

I. Alprogram: Az idősödés művészete a XXI. század harmadik évtizedében, megváltozott körülmények között

Előreláthatóan kisebb változtatással megy tovább az alprogram, várhatóan 2020. szeptember 30-án küldjük ki az első szakanyagokat olvasni, tanulmányozni, feldolgozni. A résztvevői beszámolókat, észrevételeket, javaslatokat, véleményeket kb. 3 héten belül kell visszaküldeni a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Alapítvány e-mail címére.

Az alprogram koordinátora: Dr. Dobos László

 

II. Alprogram: Maradj otthon, de mégis mozdulj ki! Utazz velünk virtuálisan!

A II. Alprogram folytatását szintén sokan kérték, javasolták. Az Alapítók javaslatára és többek kérésére az Alprogram kiegészül a Kárpát medence nevezetességeire is. A Partner EuroMiskolc Travel Utazási Iroda Vezetőjével együttműködve elkészítettük a módosított levelünket, melyet mellékelek az időtervvel és a tematikával együtt. Úgy gondolom, hogy a tematikát ismerve most is igen változatos és érdekes helyekre lehet utazni – egyelőre virtuálisan. Bízunk benne hogy egy szép táj, esemény, látvány elnyeri tetszésetek, és a járvány után lesz lehetőségünk személyesen is az Utazási Irodával együtt azokat meglátogatni!

Az alprogram indul – folytatódik: 2020. szeptember 22-től.

Az alprogram koordinátora: Szilágyi Mónika irodavezető.

 

III. Alprogram: Szenior kreativitás a karanténban. Kreativitás a négy fal között

Az alprogram módosított változata a mellékletben megtalálható. Kérlek Benneteket, vegyétek figyelembe!

Az alprogram indul – folytatódik: 2020. szeptember 20-tól.

Együttműködő partnerek: 3.Kor Egyeteme Miskolc Alapítvány és a deCork Ageing Kreatív Klub.

Az alprogram koordinátora: Juhászné Ceglédi Tünde.

A deCork Ageink Kreatív Klubbal együttműködve elkészült a Közös Felhívásunk, melyet mellékelek. Az első szakaszban ez volt az egyik leglátogatottabb és legproduktívabb alprogramunk 55 résztvevővel és 194 beküldött, igen változatos és rendkívül kreatív  alkotásokkal.

 

IV. Alprogram: Szépkorúak részére speciális bűnmegelőzési ajánlások, információ átadása karantén körülmények között

Az Alprogram részben változatlan marad, a korábbi program részletei megtekinthetők a www.harmadikkorgyeteme.hu honlapon.

Ez az alprogram a most a következő három feldolgozási formában jelenik meg Programunkban:

a)     Karantén kvíz játék: bűnmegelőzési témák, napi aktuális bűnelkövetői magatartások tanulságai, vélemény alkotási lehetőség, tanulságok.

b)     Okos ember a más kárán tanul: saját bűnmegelőzési ötletek, megtörtént bűnesetek leírása/tanulságai, esetleges megelőzési módszerek, javaslatok, ötletek leírása, képregény szerkesztése.

c)     Szenior KRESSZ: Szépkorúak közlekedési ismereteinek felfrissítése, aktualizálása, játékos kvíz formában, teszt megoldások, különbségek keresése játékos formákban.

Az alprogram várhatóan 2020. október hó közepétől indul. Külön értesítést küldünk az indulás előtt.

Az alprogram együttműködő partnerei: Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Alapítvány és a B.-A.-Z. Megyei Rendőr Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya, valamint a B.-A.-Z. Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány.

Az alprogram koordinátora: Simkó Imre, B.-A.-Z. Megyei Rendőrfőkapitányság, c.r. alezredes

  

RÖVID TÁJÉKOZTATÓ AZ ÚJ ALPROGRAMJAINKRÓL:

(Az EduSenior második szakaszának új programjai számozásakor az első szakaszban szereplő I.-VII. alprogramok számozását folytatjuk. Az első szakasz V.-VII. alprogramjai most nem indulnak.)

 

VIII. Alprogram: Ipartörténetünk emlékei

A tervek szerint 2 x 4 szakmai anyag vagy előadás feldolgozása, szakmai véleménynyilvánítás, észrevételek, saját "ipartörténeti emlékek", javaslatok.

Az alprogram 2020. szeptemberében indul és 2021. január 31-ig tart: 3-4 hetes olvasási, tanulmányozási időközökkel. Az első témakört és a kapcsolódó háttér szakmai anyagokat mellékelem.

Az alprogramunk felkért szakértői: Dr. Harcsik Béla múzeum vezető (Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeuma Miskolc) és Prof. Dr. Tóth László egyetemi tanár.

Az alprogramban való részvétel az alábbiak szerint történik:

·       Név, életkor, elérhetőség, valamint az 1-3 oldal reakció visszaküldése a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Alapítvány e-mail címére: 3.koregyeteme.miskolc@gmail.com

·       Határidő: 2020. október 12.

Az Alprogram a mellékelt Felhívás szerint indul. Nagyon sokan kérték ezt az új témát Miskolcról, de a környező ipari városokból is jelezték a klubok, hogy foglalkozzunk a térségünk korábbi jellegzetes társadalmi-gazdasági örökségével, mintegy felelevenítve azt.

Az ipartörténet mellett van igény a bányászatra is, mellyel szintén foglalkozunk! Szeretettel kérjük azokat a Nyugdíjas Szervezeteket, ahol korábbi érdeklődés jelentkezett, juttassák el részükre Alprogramunkat, hogy minél többen tudjanak bekapcsolódni.

Az alprogram koordinálója: Drótos László,  a Közép-európai Ipari Örökség Útja Egyesület alapító alelnöke, a volt Diósgyőri Vasgyár nyugalmazott vezérigazgatója

 

IX. Alprogram: Az életen át tartó tanulás (LLL) hazai és nemzetközi elterjedése, hatásai időskorban

Lehetőséget kívánunk biztosítani az idősödő és időskorú Társainknak és a többgenerációs családok részére, hogy betekintést nyerjenek az LLL hazai és nemzetközi szakirodalmába. Célunk, hogy megismerjék a jó és az eredményes gyakorlatokat, az időskori képzés értelmét, egyéni és társadalmi/gazdasági hasznosságait, értelmezzék, véleményt formáljanak az életen át tartó tanulásról és az így szerzett ismereteket digitális közösségekben megvitassák, illetve hasznosítani tudják az életút, a jövőkép tervezésénél.

Az Alprogram várhatóan 2020. október hó végétől indul.

A tematikát 2020. szeptember 31-ig megküldöm.

A véleményeket és észrevételeket 1-3. oldal terjedelemben várjuk a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Alapítvány e-mail címére: 3.koregyeteme.miskolc@gmail.com

Beküldési határidő: későbbi időpontban határozzuk meg.

Az alprogram koordinátora: Dr. Dobos László

 

X. Alprogram: A vírusos, bakteriális fertőzések megelőzésének, rizikó csökkentésének lehetőségei egészséges táplálkozással, életmódváltással, valamint a testi, lelki, szellemi frissesség tudatos fenntartásával – különös tekintettel a Szépkorúakra

Várható kezdés: 2020 október 20-a után.

Az alprogramban való részvételhez javasolt Prof. Dr. Dinya Zoltán dia sorozatának előzetes tanulmányozása a  www.harmadikkoregyeteme.hu honlapon. Ebben az Alprogramban is lehetőség lesz saját tapasztalatok, vélemények, észrevételek leírására, esetleges jó gyakorlatok (pl. receptek) bemutatására. Lehetőség nyílik arra is, hogy Professzor úrnak – írásban – kérdéseket tegyünk fel.

 

Az EduSenior Információs és Tanácsadó Program munkájába szeretettel várunk minden aktív, szellemi, lelki, testi frissességét megőrizni szándékozó idős és időskorú Társunkat, többgenerációs családokat!

Továbbra is ajánlom figyelmetekbe honlapunkat: www.harmadikkoregyeteme.hu

A Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Alapítvány e-mail címe: 3.koregyeteme.miskolc@gmail.com

Mellékletek:

·       Tájékoztató – Indul az EduSenior második szakasza

·       2.II. Felhívás virtuális utazásra EduSenior 2. szakasz III. alprogram

·       2.III. Felhívás kreativitásra EduSenior 2. szakasz III. alprogram Szenior kreativitás

·       2.VIII. Ipartörténet EduSenior 2. szakasz VIII. alprogram

·       2.VIII. Ipartörténet Első előadás

Vigyázzatok magatokra, családjaitokra! Tartsátok be a központi és helyi rendelkezéseket! Fontos, hogy a nemzedékek közösen vigyázzanak magukra és egymásra!

Szeretettel az Alapítók nevében:

Dr. Dobos László

a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Alapítvány (3.KEMA) Kuratóriumának elnöke

"Laci bácsi"