EduSenior Információs és Tanácsadó Program – I. Alprogram

EduSenior III. Szakasz " Az idősödés művészete ......az életen át tartó tanulás ..." Alprogram feladatai 2021.04.20–ig


Kedves Családtagok!
Kedves Szépkorú Társaink!
Kedves EduSenior Résztvevők!
Kedves Barátaink!

A Húsvéti ünnepek örömei és sajátos családi megvalósítása - Covid-19 járvány szabályai - után folytatjuk az EduSenior Programunk III. szakaszát: "Az idősödés művészete ....az életen át tartó tanulás ..." összevont alprogramok munkájában is.
Öröm számomra, hogy többen jelezték vissza - telefon, Messenger - ,hogy szívesen olvassák a témához megadott szakmai anyagokat, de "időhiány miatt" nincs idejük saját gondolataikat papírra vetni. Jelzik egyben, hogy "megnövekedett az igény a Nagyszülői jelenlétre, munkájára, segítségükre a családi otthoni dolgozásban".
Unokák, Dédunokák kedves gondozása, játszóháza, iskolai feladatainak megoldásának segítése, szabadidő eltöltése, gyakran a bevásárlás, vagy éppen "ügyintézésben" hasznosítják ismereteiket a családi összefogásban. Igen! Ahogy már korábban is megfogalmazták Ők a "Szuper Nagyik/Papák", vagy a "multifunkcionális Nagyik/Papák" vagy a szó nemes értelmében "a család mindenesei" - nemes és szép feladatok!
A Covid -19 pozitív következménye a családon belüli generációk együttműködésének, összetartásának elősegítése, a Nagyszülők jelenlétének felértékelődése, tapasztalataik, bölcsességek, praktikumjaiknak hasznosítása. Kérdezhetnénk: Mi ez, ha nem a tudástranszfer egy sajátos megjelenése a XXI. sz. harmadik évtizedében a korona járvány körülményei között. Mi ez? Ha nem az életen át tartó tanulás és az aktív - tevékeny idősödés és időskor megélésének egy igen hatékony formája. Mi ez ,ha nem a demográfia kihívására egy hatékony és értékteremtő válasz, mely az ismeretek tanult és mindennapi élet tudásának az átadása és egyben további ismeretek szerzése az informatika tudásban - online oktatás hatásainak átvétele során.
Az életen át tartó tanulás napjainkban is jó példa és gyakorlat az aktív, tevékeny, minőségi, méltóságteljes, egészségben megélt időskor idejének meghosszabbítására, az önálló egészségben megélt időskor megélési idejének életkori kitolásására. Egyéni, családi, társadalmi és gazdasági haszna ma még felmérhetetlen. Talán érdemes lenne - az idősödés és időskor korona járvány idején megélt életformája és a LLL kapcsolata - kutatási témaként is feldolgozni, mintegy pozitív hozadékát a korona vírus járvány hazai humán következményeinek.
Végezetül: Többen kérdezik, hogy a nyári szünetben és majd ősszel folytatódik-e az EduSenior Program? Sajnos egyértelmű választ nem tudok adni az Alapítók és Koordinátorok nevében. Mindenesetre köszönöm a felvetéseket. Ha van javaslatotok, természetesen azt is szívesen fogadjuk. Mindenesetre én azokkal szeretnék egyetérteni, akik pozitívan fogalmazva bíznak az őszi - esetleg késő őszi - Szépkorúak Akadémia és a Szenior Szabadegyetem indításában. Nagyon várják - szinte mindenki akivel beszéltem - a személyes találkozást, a kézfogást, egy-egy baráti ölelést és egymás személyes látását. Igen! Az érzelmek itt is felülírják az értelmet, még ha az is nagyon hiányzott a "digitális kis közösségeknek", az online feladat kapás és adás rendszerében.

Vigyázzatok magatokra! Rendszeresen frissítsétek a szellemi, testi. lelki életeteket a mindennapokban!

Az idősödés művészete....és az életen át tartó tanulás ...." Alprogram szakanyagai 2021 04 06-2021 04 20 -ig

1. A lifelong learning egy olyan lehetőség, amit nem érdemes kihagyni

2. Az életmód szerepe az időskori kognitív zavarok prevenciójában és rehabilitációjában - Batízné Dr. Mikulán Rita

3. Mászlai Olga: Az idősek non-formális és informális tanulásának főbb színterei, lehetőségei


Beküldési Határidő : 2021 04 20-ig a lenti e-mail címre
A megküldött szakanyag bármely fejezetének, alfejezetének rövid  saját észrevételek , vélemények leírás 1-3 oldal terjedelemben
__Dr Dobos László  az EduSenior Alprogram koordinátora, a Program ötletgazdája- alapítója________________________Harmadikkor Egyeteme Miskolc Alapítvány
3519 Miskolc, Kiss József út 46.
www.harmadikkoregyeteme.hu
Tel: 06-20/431-28-06
e-mail: 3.koregyeteme.miskolc@gmail.com